niedziela, 24 listopada 2019

Kotleciki mielone z dorsza w sosie koperkowym


Kotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze.
Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni.

Są delikatne, pyszne, myślę, że śmiało można je przygotować na wieczerzę wigilijną dla małych dzieci.

Składniki:


80 dkg filetów z dorsza
2-3 średnie ugotowane ziemniaki
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
sok z cytryny
1 cebula
bułka tarta do obtoczenia
masło

Sos koperkowy

wg przepisu z bloga

Przygotowanie:

  • filety z dorsza umyć, osuszyć i zdjąć skórę. Usunąć ewentalne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, następnie razem z ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
  • zmieloną masę rybną doprawić solą, pieprzem, wymieszać z jajkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki przed pieczeniem posmarować stopionym masłem
  • piec w 180*C około 30 minut
  • podawać z przygotowanym sosem koperkowym
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!