Kotleciki mielone z dorsza to prosty i smaczny obiad. Od klasycznych mielonych rybnych różni je dodatek gotowanego ziemniaka, który sprawia, że łatwiej je formować i są stabilniejsze.
Swoje kotleciki upiekłam w piekarniku, także są super fit. Nic nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je na patelni.
Są delikatne, pyszne, myślę, że śmiało można je przygotować na wieczerzę wigilijną dla małych dzieci.
Składniki:
80 dkg filetów z dorsza
2-3 średnie ugotowane ziemniaki
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
sok z cytryny
1 cebula
bułka tarta do obtoczenia
masło
Sos koperkowy
wg przepisu z bloga
Przygotowanie:
- filety z dorsza umyć, osuszyć i zdjąć skórę. Usunąć ewentalne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny, następnie razem z ziemniakami i cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
- zmieloną masę rybną doprawić solą, pieprzem, wymieszać z jajkiem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki przed pieczeniem posmarować stopionym masłem
- piec w 180*C około 30 minut
- podawać z przygotowanym sosem koperkowym
SMACZNEGO !
2 komentarzy
uwielbiam takie kotleciki, dorsz jest taki pyszny;)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione, czasami je przygotowuję
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!