Jabłka są niezastąpione w jesienno-zimowej kuchni. Tanie, zdrowe, super smaczne i ze wszech miar polecane przez dietetyków. Jabłka prażone lub mus z jabłek chętnie używamy do przygotowania szarlotek, do zapiekanki z ryżem, śniadanowych kaszek i deserów.
Warto zatem przygotować za jednym zamachem nieco większą ilość i używać wg potrzeby. Nadmiary zawsze można zapasteryzować na zimowe zapasy.
Na przetwory najlepiej nadają się takie odmiany jak: ligol, champion, gala lub szara reneta.
2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru/ opcjonalnie
około 1 szklanki wody
cynamon/ laska wanilii - opcjonalnie
Przygotowanie:
- jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, następnie pokroić w grubą kostkę
- w szerokim, płaskim rondlu zagotować szklankę wody i sukcesywnie dodawać obrane, pokrojone jabłka mieszając od czasu do czasu. Dodać sok z cytryny. Zanim do garnka wrzucę ostatnie jabłko z tych pierwszych powstanie już mus. Gdy ostatnie dorzucone jabłka zmiękną są gotowe. W ten sposób mam mus z kawałeczkami jabłek. Jeśli zależy Ci na gładkim musie, gotuj dalej, aż wszystkie kawałlki jabłek się rozpadną lub zmiksuj je blenderem
- masę jabłkową przełóż do wyparzonego słoika (słoików), zakręć wyparzoną nakrętką i przechowuj w lodówce. Jeśli prażone jabłka robisz na dłuższe przechowywanie musisz je zapasteryzować. W zależności od wielkości słoików 15-20 minut w wodzie bliskiej wrzenia
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!