Rewelacyjna rolada z udżca indyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu puree z dynii, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste.
Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona.
Do farszu użyłam wcześniej przygotowane puree z dynii, które w sezonie zawsze stoi w lodówce i czeka na kolejny pomysł, a jarmuż z żurawiną to pozostałość jarzynki z poprzedniego dnia.
udziec indyczy około 1,3 kg
sól, pieprz
paryka słodka, papryka ostra, kurkuma
3 łyżki puree z dynii przepis tutaj
jarmuż z tego przepisu
wiórki masła
1 szklanka bulionu/wody do podlania
Przygotowanie:
- z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować puree z dynii, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się nie rozwinęła
- przygotowaną roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 1 godziny, podlewając w międzyczasie kilkakrotnie sosem
- roladę po upieczeniu wyjąć, ściągnąć nici i pokroić na plastry po około 10 minutach jak mięso odpocznie
- sos z pieczenia można zagęścić mąką i doprawić śmietaną
- podawać plastry mięsa z sosem z pieczenia
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!