sobota, 2 listopada 2019

Rolada z indyka faszerowana dynią i jarmużem



Rewelacyjna rolada z udżca indyka z typowo jesiennym farszem, bo znajdziesz tu puree z dynii, jarmuż i żurawinę. Kolorowe smaczne danie na świąteczny jesienny obiad. Tym razem do przygotowania rolady zamiast filetu użyłam mięsa z indyczego udźca. Mięso jest bardziej wyraziste w smaku, smaczne i soczyste.

Rolada jest fit, bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu tylko upieczona.
Do farszu użyłam wcześniej przygotowane puree z dynii, które w sezonie zawsze stoi w lodówce i czeka na kolejny pomysł, a jarmuż z żurawiną to pozostałość jarzynki z poprzedniego dnia.

Składniki:

udziec indyczy około 1,3 kg
sól, pieprz
paryka słodka, papryka ostra, kurkuma
3 łyżki puree z dynii przepis tutaj
jarmuż z tego przepisu
wiórki masła
1 szklanka bulionu/wody do podlania

Przygotowanie:

  • z udźca wyciąć kość i zdjąć skórę (można wykorzystać do przygotowania bulionu), mięso ponacinać, tak by uzyskać jak największy płat, następnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć przyprawami, rozsmarować puree z dynii, równomiernie rozłożyć przygotowany jarmuż i dość ciasno zwinąć. Roladę ufiksować nicią kuchenną, by się nie rozwinęła
  • przygotowaną roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 1 godziny, podlewając w międzyczasie kilkakrotnie sosem
  • roladę po upieczeniu wyjąć, ściągnąć nici i pokroić na plastry po około 10 minutach jak mięso odpocznie
  • sos z pieczenia można zagęścić mąką i doprawić śmietaną
  • podawać plastry mięsa z sosem z pieczenia
                                                                 SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!