niedziela, 17 listopada 2019

Szarlotka tatrzańska


Szarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem.
Jabłka w tym cieście ułożne warstwowo to atut tej szarotki. Nie znasz? Koniecznie do upieczenia, a jak raz skosztujesz stanie się Twoją ulubioną. Polecam pyszną szarlotkę spod samiuśkich Tatr!



Składniki na ciasto:

250 g mąki jasnej orkiszowej
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany

Składniki na nadzienie:

1,5-2 kg jabłek na szarlotkę np. szara reneta, ligol, champion,
1 op. cukru waniliowego
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na ciasto szybko posiekać i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część rozwałkować i wyłożyć do tortownicy o przekroju 24 cm, pozostałą 1/3 zawinąć w folię o umieścić w zamrażarce
  • jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokoić na cienkie plasterki przy użyciu krajalnicy. Jabłek nie mieszać. a najlepiej układać warstwami na przygotowanym sodzie przesypując warstwowo cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym
  • zetrzeć na górę resztę ciasta
  • piec w 180*C 60 minut do zrumienienia
  • przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
                                                                    SMACZNEGO !







2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!