Karp pieczony w miodzie z musztardą posmakuje nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Drugi plus przygotowanego w ten sposób karpia to spora oszczędność czasu podczas wieczerzy wigilijnej lub smakowity sposób na odgrzanie ryby na następny dzień. Karpia można obsmażyć wcześniej i dopiekać z pomadą miodowo-muszardową tuż przed podaniem.
Składniki:
3 filety z karpia ze skórą
1-2 cebule
sól
mąka do obtoczenia
masło klarowane
2 łyżki musztardy+2 łyżki miodu+1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje i posolić. Układać filety w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Przykryć i odstawić do lodówki lub balkon na 24-48 godzin
- wyjąć rybę z naczynia, cebulę odrzucić. Filety obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarowanym po kilka minut z obydwu stron. Filety ułożyć w naczyniz żaroodpornym i posmarować mieszanką miodu, musztardy i oliwy
- wstawić do piekarnika i dopiekać 15 minut w 18o*C
przepis znalazłam tutaj
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis, nie znałam takiego połączenia, napewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!