niedziela, 15 grudnia 2019

Karp pieczony w miodzie


Karp pieczony w miodzie z musztardą posmakuje nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Drugi plus przygotowanego w ten sposób karpia to spora oszczędność czasu podczas wieczerzy wigilijnej lub smakowity sposób na odgrzanie ryby na następny dzień. Karpia można obsmażyć wcześniej  i dopiekać z pomadą miodowo-muszardową tuż przed podaniem.


Składniki:


3 filety z karpia ze skórą
1-2 cebule
sól
mąka do obtoczenia
masło klarowane
2 łyżki musztardy+2 łyżki miodu+1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

  • oczyszczone płaty karpia pokroić na porcje i posolić. Układać filety w naczyniu przekładając plastrami cebuli. Przykryć i odstawić do lodówki lub balkon na 24-48 godzin
  • wyjąć rybę z naczynia, cebulę odrzucić. Filety obtoczyć w mące i smażyć na maśle klarowanym po kilka minut z obydwu stron. Filety ułożyć w naczyniz żaroodpornym i posmarować mieszanką miodu, musztardy i oliwy
  • wstawić do piekarnika i dopiekać 15 minut w 18o*C
przepis znalazłam tutaj
                                                           
                                                                    SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy przepis, nie znałam takiego połączenia, napewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!