piątek, 20 grudnia 2019

Miodownik vel stefanka


Miodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Ciasto składa się z kruchych blatów ciasta miodowego przełożonych kremem grysikowym i dżemem śliwkowym.
Proste składniki, a smak ciasta niebywały. Najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania, wówczas początkowo twardawe blaty ciasta przechodzą wilgocią kremu i po prostu rozpływają się w ustach.
Ciasto jest uzależniające, naprawdę ciężko się od niego oderwać


Składniki na ciasto (blaszka 23) cm:

500 g mąki orkiszowej jasnej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
4 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Składniki na krem:

750 ml mleka 2%
8 łyżek kaszy manny
150-200 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę:

100 g czekolady
60 ml śmietany kremówki
dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodką i solą, dodać kawałeczki masła i posiekać do powstania kruszonki. Następnie dodać jajka oraz miód i zagnieść  gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 3-4 (lepiej jednak 4) części, owinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie rozwałkować kolejno placki na kształt i wielkość blaszki najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia z zarysowanymi konturami blaszki. Piec w 180*C około 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
  • w garnku zagotować mleko, dodając kaszę mannę cały czas mieszać doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Gorącą masę przykryć folią spożywczą na "styk" tak, by nie powstał kożuch. Odstawić do przestudzenia
  • miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch, następnie porcjami dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Miksować, aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy
  • na pierwszym blacie rozsmarować dżem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć następnym blatem i postępować podobnie do wyczerpania składników
  • ostatni blat posmarować polewą czekoladową (zagotować śmietanę kremówką, dodać połamaną czekoldę i mieszać do rozpuszczenia)
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Zawsze unikałam ciast, gdzie należy piec kilka placków, wybierałam proste i szybkie ciasta. To jednak był mój błąd, gdy upiekłam piernik staropolski okazało się, że to bardzo proste, dlatego porywam Twój przepis do swoich notatek i z czasem napewno go upiekę, bo wygląda kusząco:) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smakuje obłędnie:)
      Serdeczności:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!