Miodownik vel stefanka

Miodownik, stefanka lub kaszak to ciasto, które w niektórych regionach Polski obowiązkowo pojawia się na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto składa się z kruchych blatów ciasta miodowego, przełożonych kremem grysikowym i dżemem śliwkowym.

Proste składniki, a smak ciasta niebywały. Najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania, wówczas początkowo twardawe blaty ciasta przechodzą wilgocią kremu i po prostu rozpływają się w ustach. Ciasto jest uzależniające, naprawdę ciężko się od niego oderwać

Składniki na ciasto (blaszka 23) cm:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka 2%
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 150-200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodką i solą, dodać kawałeczki masła i posiekać do powstania kruszonki. Następnie dodać jajka oraz miód i zagnieść  gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 3-4 (lepiej jednak 4) części, owinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki
  • po tym czasie rozwałkować kolejno placki na kształt i wielkość blaszki najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia z zarysowanymi konturami blaszki. Piec w 180*C około 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce
  • w garnku zagotować mleko, dodając kaszę mannę cały czas mieszać, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy. Gorącą masę przykryć folią spożywczą na „styk” tak, by nie powstał kożuch. Odstawić do przestudzenia
  • miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch, następnie porcjami dodajemy wystudzoną kaszę mannę. Miksować, aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy
  • na pierwszym blacie rozsmarować dżem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć następnym blatem i postępować podobnie do wyczerpania składników
  • ostatni blat posmarować polewą czekoladową (zagotować śmietanę kremówką, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia)

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *