Pieczony, świeży śledź to same korzyści dla naszego zdrowia- sporo białka, multum kwasów omega-3 i witaminy D.  Nawet najskromniej przyprawiony smakuje znakomicie. Jest to jednocześnie najbardziej dietetyczna forma podania śledzia. Najczęściej panierujemy go w mące lub bułce tartej i podajemy skąpanego w tłuszczu lub pływającego w majonezie.

Zapraszam do przygotowania śledzia w piekarniku i mniej pracy i dużo zdrowiej!

Składniki:

  • wypatroszone śledzie – 1 kg
  • sól, pieprz
  • gałązki pietruszki
  • plasterki cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego/ oleju

Przygotowanie:

  • śledzie dokładnie umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Posolić i oprószyć pieprzem z zewnątrz i w środku. Włożyć do środka po gałązce zielonej pietruszki lub innego ziółka
  • posmarować tuszki śledzi z obu stron rozpuszczonym masłem lub olejem, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180*C 15-20 minut, w zależności od wielkości tuszek
  • podawać z plasterkami cytryny, ziemniakami i kiszoną kapustą

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *