Pieczony, świeży śledź to same korzyści dla naszego zdrowia- sporo białka, multum kwasów omega-3 i wiaminy D. Nawet najskromniej przyprawiony smakuje znakomicie.
Jest to jednocześnie najbardziej dietetyczna forma podania śledzia.
Najczęściej panierujemy go w mące lub bułce tartej i podajemy skąpanego w tłuszczu lub pływającego w majonezie.
Zapraszam do przygotowania śledzia w piekarniku i mniej pracy i dużo zdrowiej!
Składniki:
wypatroszone śledzie - 1 kg
sól, pieprz
gałązki pietruszki
plasterki cytryny
2 łyżki masła klarowanego/ oleju
Przygotowanie:
- śledzie dokładnie umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Posolić i opószyć pieprzem z zewnątrz i w środku. Włożyć do środka po gałązce zielonej pietruszki lub innego ziółka
- posmarować tuszki śledzi z obu stron rozpuszczonym masłem lub olejem, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180*C 15-20 minut, w zależności od wielkości tuszek
- podawać z plasterkami cytryny, ziemniakmi i kiszoną kapustą
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Wspaniałe! Uwielbiam śledzie, też właśnie niegdyś robiłam pieczone i są naprawdę wyborne.A tak niewielu ludzi je docenia.
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że śledzie są absolutnie niedoceniane:) Szkoda, są takie zdrowe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!