niedziela, 8 grudnia 2019

Piernik najlepszy - prosty, bez miksera


Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa.
W  niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.
Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej  zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy.
Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą.

Jest pyszny i bajecznie prosty do przygotowania. Część produktów rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z resztą bez użycia miksera.
Przepis wyszprałam stąd.

Składniki:


125 g masła
3/4-1 szklanki brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki
250 ml mleka
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- 300 g

dodatkowo: kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia
na polewę:
80 g ciemnej czekolady
50 ml śmietany kremśwki
1 łyżka kawy Inki

Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzać do 180*C. Keksówkę 30x11 cm wysmarowć masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  • w szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynymon i kakao. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek
  • masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika
  • piec w 180*C 45 minut, do suchego patyczka
  • po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami
  • w małym rodelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Polać piernik
                                                                      SMACZNEGO !


6 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!