Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa.
W niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.
Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy.
Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą.
Jest pyszny i bajecznie prosty do przygotowania. Część produktów rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z resztą bez użycia miksera.
Przepis wyszprałam stąd.
Składniki:
125 g masła
3/4-1 szklanki brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej Inki
250 ml mleka
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- 300 g
dodatkowo: kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia
na polewę:
80 g ciemnej czekolady
50 ml śmietany kremśwki
1 łyżka kawy Inki
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180*C. Keksówkę 30x11 cm wysmarowć masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia
- w szerokim rondlu na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynymon i kakao. Zdjąć garnek z ognia, odczekać chwilę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko i energicznie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę. Wymieszać tak, by nie było grudek
- masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika
- piec w 180*C 45 minut, do suchego patyczka
- po całkowitym ostudzeniu przekroić piernik na pół i przełożyć powidłami
- w małym rodelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i po kilku minutach wymieszać. Polać piernik
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Zabieram przepis, uwielbiam takie szybkie ciasta zwłaszcza bez użycia miksera
OdpowiedzUsuńPolecam, jest świetny:)
UsuńSuper,zapisuję.☺️
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńile jajek ?? w składnikach ich nie ma
OdpowiedzUsuń2 jajka, już dopisałam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!