Brokuły zawierają wyjątkowe wartości zdrowotne, dlatego nie może ich zabraknąć w zdrowej diecie.
Zamiast panującego nudnego brokuła gotowanego na parze proponuję pełne smaku zielone różyczki zapieczone ze śmietanowym sosem czosnkowym. Warto od czasu do czasu przygotować go w innej postaci, by się nie znudził.
Tak przygotowany brokuł może stanowić samodzielne danie kolacyjne lub być smacznym dodatkiem do obiadu.
1 świeży brokuł
3 ząbki czosnku
5 łyżek gęstej śmietany
5 dkg żółtego sera
curry - opcjonalnie
Przygotowanie:
- z brokuła odciąć kwiaty z kawałkami łodyg. Brokuły wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Do gotowania brokuła garnek napełniam wodą, tak by cały zielony kwiat wystawał ponad wodę
- do śmietany dodać zmiażdżone/starte na tarce ząbki czosnku i szczyptę curry
- odcedzone brokuły ułożyć blisko siebie na blaszcze i polać śmietaną (najlepiej same kwiaty omijając łodygi) i posypać wszystko startym żółtym serem. Tak przygotowane brokuły zapiekać w nagrzanym do 160*C piekarniku 5 minut, do rozpuszczenia sera
- podawać na ciepło. Podałam z pieczonymi batatmi i sandaczem
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Coś dla mnie, pychotka
OdpowiedzUsuńi samo zdrowie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!