poniedziałek, 13 stycznia 2020

Brokuł zapiekany z sosem czosnkowym


Brokuły zawierają wyjątkowe wartości zdrowotne, dlatego nie może ich zabraknąć w zdrowej diecie.
Zamiast panującego nudnego brokuła gotowanego na parze proponuję pełne smaku zielone różyczki zapieczone ze śmietanowym sosem czosnkowym. Warto od czasu do czasu przygotować go w innej postaci, by się nie znudził.
Tak przygotowany brokuł może stanowić samodzielne danie kolacyjne lub być smacznym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

1 świeży brokuł
3 ząbki czosnku
5 łyżek gęstej śmietany
5 dkg żółtego sera
curry - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • z brokuła odciąć kwiaty z kawałkami łodyg. Brokuły wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować 5 minut, odcedzić. Do gotowania brokuła garnek napełniam wodą, tak by cały zielony kwiat  wystawał ponad wodę 
  • do śmietany dodać zmiażdżone/starte na tarce ząbki czosnku i szczyptę curry
  • odcedzone brokuły ułożyć blisko siebie na blaszcze i polać śmietaną (najlepiej same kwiaty omijając łodygi) i posypać wszystko startym żółtym serem. Tak przygotowane brokuły zapiekać w nagrzanym do 160*C piekarniku 5 minut, do rozpuszczenia sera
  • podawać na ciepło. Podałam z pieczonymi batatmi i sandaczem
                                                                  SMACZNEGO !



2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!