poniedziałek, 27 stycznia 2020

Dorsz w sosie śmiatanowo-serowym


Dorsz w sosie śmiatanowo-serowym to pyszna i zdrowsza alternatywa dla dorsza smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna. Użyj ulubionego sera, będzie jeszcze smaczniej. Łatwe do przygotowania danie i nie zajmie Ci wiele czasu.
Napisałabym danie fit, ale dodatek żółtego sera niestety burzy ten wizerunek, wynagradza za to smakiem. Polecam!


Składniki:


2-3 filety z dorsza/kawałki polędwiczek
100 g sera gouda
4-5 łyżek gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku
sól, pieprz
sok z cytryny
masło

Przygotowanie:

  • filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Posolić i oprószyć pieprzem
  • ser i obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dołożyć oskubane listki z ziela tymianku lub dodać suszone. Delikatnie posolić
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety z dorsza. Na rybie równomiernie rozłożyć sos śmietanowo-serowy. Piec w 180*C 15-20 minut
  • podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej
                                                                  SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!