Dorsz w sosie śmiatanowo-serowym to pyszna i zdrowsza alternatywa dla dorsza smażonego w panierce. Tak przygotowana ryba jest bardzo aromatyczna, soczysta i pyszna. Użyj ulubionego sera, będzie jeszcze smaczniej. Łatwe do przygotowania danie i nie zajmie Ci wiele czasu.
Napisałabym danie fit, ale dodatek żółtego sera niestety burzy ten wizerunek, wynagradza za to smakiem. Polecam!
Składniki:
2-3 filety z dorsza/kawałki polędwiczek
100 g sera gouda
4-5 łyżek gęstej śmietany
2 ząbki czosnku
gałązki tymianku
sól, pieprz
sok z cytryny
masło
Przygotowanie:
- filety z ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny. Posolić i oprószyć pieprzem
- ser i obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dołożyć oskubane listki z ziela tymianku lub dodać suszone. Delikatnie posolić
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć filety z dorsza. Na rybie równomiernie rozłożyć sos śmietanowo-serowy. Piec w 180*C 15-20 minut
- podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!