czwartek, 16 stycznia 2020

Filet z kurczaka z marchewką i groszkiem


Filet kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i groszkiem to prosty i smaczny obiad do przygotowania w 20 minut. Delikatne, soczyste mięso i jarzynka za jednym zamachem. Obiad, który posmakuje i dzieciom i dorosłym.


Składniki:

400 g filetu z kurczaka zagrodowego
2 marchewki
1/2 kubka mrożonego groszku
sól, pieprz, papryka słodka, curry
2 łyżki mąki
1 łyżka masła klarowanego
200 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
koperek

Przygotowanie:

  • mięso pozbawić błonek, przeciąć w poprzek pod skosem na 2-3 części i lekko pobić tłuczkiem. Posolić, oprószyć pieprzem, papryką i curry
  • marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę
  • filety obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle, podlać bulionem, dodać pokrojoną marchewkę i dusić pod przykryciem 10 minut
  • dodać zielony, zamrożony groszek, podlać śmietanką i dusić kolejne 7 minut bez pokrywy do zagęszczenia sosu. Skorygować ilość soli i pieprzu. Podawać z tłuczonymi ziemniakami
                                                                     SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Pyszne danie, w ten sposób robiłam pałki z kurczaka, dodałam jeszcze kukurydzę z puszki:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!