Filet kurczaka w sosie śmietanowym z marchewką i groszkiem to prosty i smaczny obiad do przygotowania w 20 minut. Delikatne, soczyste mięso i jarzynka za jednym zamachem. Obiad, który posmakuje i dzieciom i dorosłym.
Składniki:
2 marchewki
1/2 kubka mrożonego groszku
sól, pieprz, papryka słodka, curry
2 łyżki mąki
1 łyżka masła klarowanego
200 ml bulionu
200 ml śmietany kremówki
koperek
Przygotowanie:
- mięso pozbawić błonek, przeciąć w poprzek pod skosem na 2-3 części i lekko pobić tłuczkiem. Posolić, oprószyć pieprzem, papryką i curry
- marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę
- filety obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle, podlać bulionem, dodać pokrojoną marchewkę i dusić pod przykryciem 10 minut
- dodać zielony, zamrożony groszek, podlać śmietanką i dusić kolejne 7 minut bez pokrywy do zagęszczenia sosu. Skorygować ilość soli i pieprzu. Podawać z tłuczonymi ziemniakami
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Pyszne danie, w ten sposób robiłam pałki z kurczaka, dodałam jeszcze kukurydzę z puszki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a kukurydza to dobry pomysł:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!