czwartek, 30 stycznia 2020

Grzybowy żurek na domowym zakwasie


Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe.
W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok.
Przepis na domowy zakwas żurkowy znajdziesz na blogu  tutaj.

Zapraszam do przepisu!

Składniki na 4 porcje:


20 g suszonych borowików
0,5 l bulionu warzywnego/mięsnego
0,5 l zakwasu żurkowego
ugotowane puree ziemniaczane
biała kiełbasa - 4 sztuki
sól, pieprz
majeranek
śmietana
natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:
  • grzyby zalej szklanką wody i zostaw na noc do namoczenia
  • następnego dnia - większe kawałki grzybów pokrój na mniejsze, wywar z moczenia przecedź przez sitko do garnka, w którym przygotowujesz zupę. Dolej bulion i zakwas żurkowy. Przed wlaniem zakwasu zamieszaj go i lej przez sitko, by zatrzymać otręby z mąki. Mąka z zakwasu jest ok, bo świetnie zagęści zupę. Dodaj do garnka listek laurowy i ziele angielskie z zakwasu
  • po zagotowaniu dołóż białą kiełbasę i gotuj przez kilka minut, następnie wyłącz i pozostaw na 10 minut, by kiełbasa doszła. Ewentualnie dosól, dodaj zmielony pieprz z młynka i roztarty w palcach majeranek
  • kiełbasę pokrój na plasterki. Podawaj żurek zabielony śmietaną i z ziemniaczanym purre. Ziemniaki możesz dodać po prostu w zupie lub na oddzienym talerzyku okraszone np. skwarkami 
                                                                      SMACZNEGO !
                                                               


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!