Karnawałowe róże — idealnie kruche

Polskim klasykiem karnawałowym oprócz pączków są faworki. Z identycznego ciasta przygotujesz róże karnawałowe. Robi się je z 3-5 krążków ciasta, które skleja się razem i smaży podobnie jak faworki w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i dekoruje ulubionym dżemem. Nieco więcej z nimi pracy, ale prezentują się bardzo efektownie, a dzięki małemu kleksowi dżemu smakują jeszcze lepiej niż faworki. Są kruchutkie i pyszne, spróbuj zrobić je dla odmiany! Przepis jest idealny, prosty i nieprzekombinowany. Pochodzi z kuchni polskiej.

Składniki na 12 sztuk:

  • 125 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu/wódki
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder po posypania
  • dżem

Przygotowanie:

  • składniki na ciasto wymieszać i zagnieść robotem lub ręcznie. Teraz zacząć wybijać ciasto wałkiem. Wielokrotnie składać je, wałkować i wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1 godzinę
  • ciasto rozwałkowywać porcjami bardzo cieniutko na grubość 1 mm, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką
  • z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości (u mnie 7 cm, 6 cm i 4,5 cm). Krążki ponacinać w 5 miejscach dość głęboko. Układać krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego, tak by nacięcia się mijały. Miejsce sklejenia można posmarować delikatnie białkiem lub wodą (by się nie rozklejały po usmażeniu) i mocno nacisnąć palcem, by zlepić krążki
  • róże smażyć z obu stron na złoty kolor. Wkładać na rozgrzany olej do temperatury 180* na odwrót, czyli najmniejszym krążkiem do dołu. Podczas smażenia obracać róże przy pomocy patyczka do szaszłyków. Usmażone róże wyjmować przy pomocy drucianej łyżki lub 2 patyczków i układać na papierowym ręczniku celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
  • wystudzone róże posypać cukrem pudrem i na środek nałożyć porcję dżemu   

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *