czwartek, 2 stycznia 2020

Pieczone udka kurczaka z żurawiną, topinamburem i pieczarkami


Zwykłe udka kurczaka w zależności od dodatków z jakimi je podasz mogą stanowić odświętny posiłek.
Moja noworoczna propozycja to pieczone udka z topinamburem, żurawiną i pieczarkami podane z kluskami śląskimi.
Topinambur ostatnimi czasy stał się bardzo modny, dlatego coraz łatwiej go kupić. Oprócz mnogości witamin i soli mineralnych to najbogatsze naturalne źródło innuliny, która usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga w namnożeniu zdrowych bakterii jelitowych.
Jeśli zainteresował cię topinambur więcej przeczytasz tutaj.
Przepis na pieczony topinambur z dodatkiem orzechów włoskich zapraszam tutaj,  a na surówkę z dodatkiem marchewki tu. Przygodę z topinamburem możesz zacząć od koktajlu, jest pyszny, a przepis znajdziesz również na blogu.
Czerwone kulki żurawiny to jedyne świeże owoce o tej porze roku, które bez trudu kupisz na bazarku. Kwaśno-cierpka żurawina świetnie komponuje się z pieczonymi mięsami, a przy okazji wzbogaca domowe menu w wiele wartości zdrowotnych. Czerwone kulki żurawiny mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, szczególnie  ważne przy zwalczaniu infekcji pęcherza moczowego.

Składniki:


4 uda kurczaka zagrodowego
250 g pieczarek
2-3 bulwy topinamburu
3/4 szklanki żurawiny
sól, pieprz, czerwona papryka, kurkuma
1 łyżka masła
150 ml bulinu/wrzącej wody

Przygotowanie:

  • udka kurczaka natrzeć solą, pieprzem, czerwoną papryką i kurkumą. Przykryć i odstawić najlepiej na całą noc
  • przed pieczeniem mięsa wystawić je wcześniej z lodówki, by się ogrzało
  • przygotować dodatki. Z pieczarek usunąć ewentualne grudki ziemi, pociąć nóżki i przeciąć na połówki lub ćwiartki. Owoce żurawiny przebrać i umyć. Topinambur obrać i pokroić w plasterki nie grubsze niż 1 cm, następnie zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, by nie ściemniał. Jeśli masz topinambur z pewnego źródła możesz pominąć obieranie, a jedynie porządnie go wyszorować
  • udka kurczaka ułożyć na blaszce, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i piec w 180*C 45 minut. Po tym czasie dołożyć pieczarki, żurawinę oraz topinamburi piec kolejne 30 minut
  • podałam z kluskami śląskimi i surówką z domowej kiszonej kapusty
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!