Chrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu.
Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy.
Kupując kukurydzę lepiej wybrać tą w słoiczku.
Surówkę przygotowałam bez dodatku śmietany i majonezu.
Składniki:
1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 marchew
1 jabłko
1 mały słoiczek kukurydzy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz z młynka
natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
- kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować. Obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i oprószyć pieprzem
- kukurydzę wyłożyć na sitko i dokładnie wypłukać z zalewy. Odstawić do odsączenia
- ocet jabłkowy, miód i olej wymieszać do uzykania gładkiej emulsji
- do surówki dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać z przygotowanym sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać schłodzoną
SMACZNEGO !
1 komentarzy
Samo zdrowie, pychotka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!