środa, 22 stycznia 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy - fit


Chrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu.
Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy.
Kupując kukurydzę lepiej wybrać tą w słoiczku.
Surówkę przygotowałam bez dodatku śmietany i majonezu.

Składniki:


1/2 średniej kapusty pekińskiej
1 marchew
1 jabłko
1 mały słoiczek kukurydzy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżki oleju lnianego
sól, pieprz z młynka
natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować. Obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i oprószyć pieprzem
  • kukurydzę wyłożyć na sitko i dokładnie wypłukać z zalewy. Odstawić do odsączenia
  • ocet jabłkowy, miód i olej wymieszać do uzykania gładkiej emulsji
  • do surówki dodać odsączoną kukurydzę i wymieszać z przygotowanym sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać schłodzoną
                                                                SMACZNEGO !


1 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!