To najlepszy czas na brukselkę i naprawdę warto wykorzystać potencjał zdrowotny tych maleńkich zielonych kapustek.
Uwielbiam brukselkę od zawsze, ale dzisiejszy przepis może zainteresować osoby, które specjalnie za nią jednak nie przedpadają.
Brukselka pieczona w piekarniku różni się zasadniczo od tej tradycyjnej, gotowanej. Jest bardziej chrupiąca i zwięzła oraz pełna smaku. Upieczona brukselka jest nie tylko smaczniejsza, ale i dużo zdrowsza.
Pieczenie nie trwa wiele dłużej niż tradycyjne gotowanie dlatego warto wypróbować przepis.
Super na ciepło jako dodatek obiadowy i na zimno jest równie pyszna. Możesz wykorzystać ją do przygotowania sałatki, albo po prostu schrupać nadmiary.
1 kg brukselki
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
- brukselki obrać z wierzchnich, przebarwionyxh listków, podciąć głąbiki i przekroić na pół. Wymieszać z olejem, solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu
- brukselkę równomiernie rozłożyć na blaszce. Między brukselką umieścić 2 ząbki czosnku w łupinkach, przecięte na pół
- piec w 180*C 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia dorzucić na blaszkę posiekane orzechy włoskie
- zrumienione brukselki są gotowe do podania
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Nie przepadam za brukselką, ale w Twojej wersji napewno jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że zjadłabyś z przyjemnością:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!