sobota, 15 lutego 2020

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem


Najpopularniejszy fast food z czasów PRL-u nic nie stracił na popularności, ostatnio nawet przeżywa prawdziwy renesans. Zapraszam na zdrowsze, domowe wydanie popularnych zapieksów. Niby takie jak te z budki, ale z prawdziwym żółtym serem, zamiast plastikowego erzacu i z dobrym gatunkowo ketchupem. Super kolacja lub śniadanko zamiast nudnych kanapek. Pyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne dzięki ciemnym pieczarkom. Kto się skusi?


Składniki:

2 bułki paluchy
200 g ciemnych/białych pieczarek
1 cebula
200 g sera gouda
ketchup
sól, pieprz
1 łyżka masła ghee
2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • obraną cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w plasterki. Cebulę zezłocić na rozgrzanym maśle ghee, dodać pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem i dusić do odparowania nadmiaru wody. Ostudzić
  • żółty ser zerzeć na tarce
  • bułki przeciąć w poprzek na dwie równe połówki. Posmarować masłem, następnie rozłożyć przygotowane pieczarki i posypać startym serem
  • zapiekać w piekarniku w 180*C około 5-10 minut, do roztopienia sera  
  • podawać z ketchupem

                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Super danie. Dzięki za przypomnienie i za cały, piękny blog!
    Pozdrawiam, Maria.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!