Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Najpopularniejszy fast food z czasów PRL-u nic nie stracił na popularności, ostatnio nawet przeżywa prawdziwy renesans. Zapraszam na zdrowsze, domowe wydanie popularnych zapieksów. Niby takie jak te z budki, ale z prawdziwym żółtym serem, zamiast plastikowego erzacu i z dobrym gatunkowo ketchupem. Super kolacja lub śniadanko zamiast nudnych kanapek. Pyszne, chrupiące, bardzo aromatyczne dzięki ciemnym pieczarkom. Kto się skusi?

Składniki:

  • 2 bułki paluchy
  • 200 g ciemnych/białych pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g sera gouda
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła ghee
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • obraną cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone pieczarki w plasterki. Cebulę zezłocić na rozgrzanym maśle ghee, dodać pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem i dusić do odparowania nadmiaru wody. Ostudzić
  • żółty ser zetrzeć na tarce
  • bułki przeciąć w poprzek na dwie równe połówki. Posmarować masłem, następnie rozłożyć przygotowane pieczarki i posypać startym serem
  • zapiekać w piekarniku w 180*C około 5-10 minut, do roztopienia sera  
  • podawać z ketchupem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *