piątek, 21 lutego 2020

Dorsz z patelni z marchewką i groszkiem




Przepis na filet z kurczaka z marchewką i groszkiem cieszył się niebywałym powodzeniem. Przepis znajdziesz tutaj.
Takie samo połączenie smaków zastosowałam do przygotowania ryby.
Dorsz w sosie z marchewką i groszkiem okazał się równie pyszny. To prosty sposób na szybki obiad. Danie jest kolorowe, zdrowe i pełne smaku, a ryba miękka i soczysta.

Ten przepis udowadnia, że rybą bez panierki można zachwycić biesiadników.
W ten sposób przygotowany dorsz lub każda inna biała ryba nie wymaga wcześniejszego obsmażania, zatem całe danie jest lekkie i dietetyczne.

Składniki:


4 porcje dorsza a'160 g
3 spore marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
1  mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz
sok z cytryny
1/2 szklanki bulionu
200 ml śmietany kremówki
koperek
1 łyżeczka mąki - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • porcje ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • marchew obrać, pokroić w kostkę
  • na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dodać marchewkę, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać zielony groszek (zamrożony) i dusić następne 5 minut
  • do marchewki z groszkiem wlać śmietanę kremówkę, ułożyć pomiędzy warzywami dorsza i dusić, aż mięso ryby zbieleje (około 5 minut), w międzyczasie dorsza obrócić. Gdyby sos był za rzadki można zagęścić 1 łyżeczką mąki
  • przed podaniem rybę posypać koperkiem. Podawać z puree ziemniaczanym
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!