Dorsz z patelni z marchewką i groszkiem

Przepis na filet z kurczaka z marchewką i groszkiem cieszy się niebywałym powodzeniem. Takie samo połączenie smaków zastosowałam do przygotowania ryby. Dorsz w sosie z marchewką i groszkiem okazał się równie pyszny. To prosty sposób na szybki obiad. Danie jest kolorowe, zdrowe i pełne smaku, a ryba miękka i soczysta.

Ten przepis udowadnia, że rybą bez panierki można zachwycić biesiadników. W ten sposób przygotowany dorsz lub każda inna biała ryba nie wymaga wcześniejszego obsmażania, zatem całe danie jest lekkie i dietetyczne.

Składniki:

  • 4 porcje dorsza a’160 g
  • 3 spore marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1  mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła ghee
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • koperek
  • 1 łyżeczka mąki — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • porcje ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
  • marchew obrać, pokroić w kostkę
  • na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dodać marchewkę, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać zielony groszek (zamrożony) i dusić następne 5 minut
  • do marchewki z groszkiem wlać śmietanę kremówkę, ułożyć pomiędzy warzywami dorsza i dusić, aż mięso ryby zbieleje (około 5 minut), w międzyczasie dorsza obrócić. Gdyby sos był za rzadki można zagęścić 1 łyżeczką mąki
  • przed podaniem rybę posypać koperkiem. Podawać z purée ziemniaczanym

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *