poniedziałek, 17 lutego 2020

Käse Spätzle - Serowe szpecle


Käse Spätzle to tradycyjna potrawa z pogranicza alpejskich obszarów Niemiec, Szwajcarii i Austrii. Proste, smaczne i tanie danie, idealna propozycja na szybki obiad.
Przepis na oryginalne szwabskie szpecle znajdziesz na blogu tutaj. Tradycyjnie podaje się je z górskim serem lub ementalerem, a najczęstszy dodatek to tylko prażona cebulka.

Dziś poszłam mocno na skróty i przygotowałam błyskawiczny obiad z kupnych, gotowych szpecli.

Składniki:

250 g makaronu szpecle lub
domowe z tego przepisu
150-200 g żółtego sera np. gouda, ementaler, bergkäse
2 łyżki masła ghee
słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  • przygotuj szpecle wg przepisu z bloga lub ugotuj gotowe szpecle wg wskazań na opakowaniu
  • na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Posyp starym serem, smaż i mieszaj przez kilka minut do rozpuszczenia sera
  • przed podaniem posyp słodką papryką. Dodatkowo podałam z brukselką pieczoną w piekarniku (przepis tutaj)
                                                                     SMACZNEGO !

4 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!