Käse Spätzle to tradycyjna potrawa z pogranicza alpejskich obszarów Niemiec, Szwajcarii i Austrii. Proste, smaczne i tanie danie, idealna propozycja na szybki obiad.
Przepis na oryginalne szwabskie szpecle znajdziesz na blogu tutaj. Tradycyjnie podaje się je z górskim serem lub ementalerem, a najczęstszy dodatek to tylko prażona cebulka.
Dziś poszłam mocno na skróty i przygotowałam błyskawiczny obiad z kupnych, gotowych szpecli.
250 g makaronu szpecle lub
domowe z tego przepisu
150-200 g żółtego sera np. gouda, ementaler, bergkäse
2 łyżki masła ghee
słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- przygotuj szpecle wg przepisu z bloga lub ugotuj gotowe szpecle wg wskazań na opakowaniu
- na patelni rozgrzej masło, dodaj ugotowany, odcedzony makaron. Posyp starym serem, smaż i mieszaj przez kilka minut do rozpuszczenia sera
- przed podaniem posyp słodką papryką. Dodatkowo podałam z brukselką pieczoną w piekarniku (przepis tutaj)
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Szybko i smacznie, uwielbiam takie szybkie dania:)
OdpowiedzUsuńI ja również:)
Usuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczne, polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!