wtorek, 4 lutego 2020

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym


Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym to propozycja na szybki obiad. Wystarczy kiełbasę obrać z osłonki, uformować kulki, wrzucić do sosu i gotowe. Biała kiełbasa jest już smacznie  doprawiona, dlatego wystarczy tylko kupić ze sprawdzonego źródła.
Przy okazji wykorzystałam zakwas jaki pozostał mi po przygotowaniu żurku.
Danie zdrowe i dietetyczne, ponieważ  nie obsmażałam wcześniej klopsików posmakuje całej rodzinie.


Składniki na 2 osoby:


2 białe kiełbasy
1 szklanka domowego zakwasu na żurek (z tego przepisu)
majeranek
3 łyżki śmietany
zielenina

Przygotowanie:
  • kiełbasy obrać z osłonek, wymieszać mięso i wilgotnymi dłońmi uformować klopsiki. Z jednej kiełbaski otrzymasz 4-5 klopsików. Gdy kiełbasy są z bardzo grubo mielonego mięsa można je krótko potraktować blenderem. Możesz również do mięsa dodać jajko (na tak małą ilość najlepiej samo żółtko), ale wówczas konieczne jest dodanie kilku łyżek kaszy manny, by zagęścić masę
  • do rondla wlać przez sitko zakwas żurkowy, dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotować. Zaprawić sos zahartowaną śmietaną.Gdy sos jest za gęsty, dodać trochę wody. Do sosu włożyć przygotowane klopsiki i na pyrkającym ogniu gotować 5-10 minut
  • podawać z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką
                                                                  SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Jestem w szoku, byłam dzisiaj w sklepie aby kupić białą kiełbasę, planowałam przygotować klopsiki z niej, ale niestety nie było, była tylko parzona. Uwielbiam je bardzo. Twój przepis jest super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Często mam podobnie, coś co zawsze leży w sklepie jak planuję akurat kupić jest właśnie nieosiągalne:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!