Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie żurkowym to propozycja na szybki obiad. Wystarczy kiełbasę obrać z osłonki, uformować kulki, wrzucić do sosu i gotowe. Biała kiełbasa jest już smacznie  doprawiona, dlatego wystarczy tylko kupić ze sprawdzonego źródła.

Przy okazji wykorzystałam zakwas, jaki pozostał mi po przygotowaniu żurku. Danie zdrowe i dietetyczne, ponieważ  nie obsmażałam wcześniej klopsików, posmakuje całej rodzinie.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 białe kiełbasy
  • 1 szklanka domowego zakwasu na żurek (z tego przepisu)
  • majeranek
  • 3 łyżki śmietany
  • zielenina

Przygotowanie:

  • kiełbasy obrać z osłonek, wymieszać mięso i wilgotnymi dłońmi uformować klopsiki. Z jednej kiełbaski otrzymasz 4-5 klopsików. Gdy kiełbasy są z bardzo grubo mielonego mięsa, można je krótko potraktować blenderem. Możesz również do mięsa dodać jajko (na tak małą ilość najlepiej samo żółtko), ale wówczas konieczne jest dodanie kilku łyżek kaszy manny, by zagęścić masę
  • do rondla wlać przez sitko zakwas żurkowy, dodać listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, zagotować. Zaprawić sos zahartowaną śmietaną. Gdy sos jest za gęsty, dodać trochę wody. Do sosu włożyć przygotowane klopsiki i na pyrkającym ogniu gotować 5-10 minut
  • podawać z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *