Na przekór Tłustemu Czwartkowi u mnie bardzo lekko i dietetycznie.
Zapraszam na pyszny torcik przygotowany na bazie jogutru greckiego, z galaretką i owocem mango.
Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt doskonały. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
300 g serka z 2 jogutrów greckich a' 330 g
180 ml śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
biszkopty
1/2 op.galaretki cytrynowej
1 małe mango
Przygotowanie:
- jogurty greckie wylać na sitko wyłożone gazą i odstawić, najlepiej na całą noc do obcieknięcia
- pierwszą galaretkę przygotować z 250 ml (zamiast z 500 ml ) wody. Odstawić do przestudzenia
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek z jourtów greckich wymieszać przy pomocy miksera z przestudzoną galaretką. Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
- dno tortownicy (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie wylać masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia
- przygotować następną galaretkę. Obrać i pokroić mango w kostkę
- owoce mango ułożyć na przygotowanym torciku i zalać przestudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do ponownego stężenia
SMACZNEGO !
4 komentarzy
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję -:)
UsuńAleż ten torcik kusi :)
OdpowiedzUsuńSuper, to mnie cieszy:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!