Torcik jogurtowy bez pieczenia z mango

Na przekór Tłustemu Czwartkowi u mnie bardzo lekko i dietetycznie. Zapraszam na pyszny torcik przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z galaretką i owocem mango. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt doskonały. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:

  • 300 g serka z 2 jogurtów greckich a’ 330 g
  • 180 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • biszkopty
  • 1/2 op.galaretki cytrynowej
  • 1 małe mango

Przygotowanie:

  • jogurty greckie wylać na sitko wyłożone gazą i odstawić, najlepiej na całą noc do obcieknięcia
  • pierwszą galaretkę przygotować z 250 ml (zamiast z 500 ml) wody. Odstawić do przestudzenia
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek z jogurtów greckich wymieszać przy pomocy miksera z przestudzoną galaretką. Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
  • dno tortownicy (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie wylać masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia
  • przygotować następną galaretkę. Obrać i pokroić mango w kostkę
  • owoce mango ułożyć na przygotowanym torciku i zalać przestudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do ponownego stężenia 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *