środa, 19 lutego 2020

Torcik jogurtowy bez pieczenia z mango


Na przekór Tłustemu Czwartkowi u mnie bardzo lekko i dietetycznie.
Zapraszam na pyszny torcik przygotowany na bazie jogutru greckiego, z galaretką i owocem mango.
Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt doskonały. Bez dokładki się nie obejdzie!


Składniki:


300 g serka z 2 jogutrów greckich a' 330 g
180 ml śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
biszkopty
1/2 op.galaretki cytrynowej
1 małe mango

Przygotowanie:

  • jogurty greckie wylać na sitko wyłożone gazą i odstawić, najlepiej na całą noc do obcieknięcia
  • pierwszą galaretkę przygotować z 250 ml (zamiast z 500 ml ) wody. Odstawić do przestudzenia
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek z jourtów greckich wymieszać przy pomocy miksera z przestudzoną galaretką. Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
  • dno tortownicy (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie wylać masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia
  • przygotować następną galaretkę. Obrać i pokroić mango w kostkę
  • owoce mango ułożyć na przygotowanym torciku i zalać przestudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do ponownego stężenia 
                                                                SMACZNEGO !




4 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!