czwartek, 5 marca 2020

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku


Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku to szybkie i proste do przygotowanie danie. Ponieważ mam stały dostęp do świeżych ryb, często goszczą na naszym stole. Lubię ryby i jeść i przygotowywać je na różne sposoby. Kuchnia nie może być nudna!
Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym.

Do przygotowania tego dania możesz użyć każdej innej białej ryby.

Składniki:

2 filety z dorsza a' 160 g
1 paczka szpinaku bio 200 g
8 suszonych pomidorków w oleju (ze słoiczka) + 2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
czerwona słodka papryka w proszku
sok z cytryny
rozmaryn - opcjonalnie
150-200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
  • szpinak umyć, przebrać i oberwać grube ogonki
  • na patelni rozgrzać olej ze słoiczka z pomidorkami (super smak i aromat!), dodać ząbek czosnku pocięty w plasterki. dołożyć szpinak i podsmażać, aż straci na objętości
  • na patelnię dołożyć pomidorki pokrojone w paseczki, wlać śmietanę i ułożyć filety z dorsza skórą do góry. Za 2-3 minuty rybę obrócić, przykryć patelnię pokrywką i dusić dorsza następne kilka minut. Im grubszy filet, tym dłuższego wymaga duszenia
  • podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!