Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym.
Do przygotowania tego dania możesz użyć każdej innej białej ryby.
Składniki:
2 filety z dorsza a' 160 g
1 paczka szpinaku bio 200 g
8 suszonych pomidorków w oleju (ze słoiczka) + 2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
czerwona słodka papryka w proszku
sok z cytryny
rozmaryn - opcjonalnie
150-200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
- umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić
- szpinak umyć, przebrać i oberwać grube ogonki
- na patelni rozgrzać olej ze słoiczka z pomidorkami (super smak i aromat!), dodać ząbek czosnku pocięty w plasterki. dołożyć szpinak i podsmażać, aż straci na objętości
- na patelnię dołożyć pomidorki pokrojone w paseczki, wlać śmietanę i ułożyć filety z dorsza skórą do góry. Za 2-3 minuty rybę obrócić, przykryć patelnię pokrywką i dusić dorsza następne kilka minut. Im grubszy filet, tym dłuższego wymaga duszenia
- podawać z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Bardzo fajny pomysł na dorsza :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam cieplutko:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!