Gulasz z piersi indyka z suszonymi grzybami

Filet z indyka to jedno z najbardziej polecanych mięs przez dietetyków, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
Dziś pyszna propozycja — delikatny gulasz w aromatycznym sosie z suszonych borowików. Na pewno macie jeszcze w kuchennych szafkach zapasy suszonych grzybów, czas by je powoli upłynniać. Prosty do przygotowania posiłek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 600 g filetu z indyka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 garście suszonych borowików
  • 1 szklanka bulionu/wody

Przygotowanie:

  • grzyby opłukać, umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą
  • mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pozbawić błonek i powięzi. Pokroić w 2 cm kostkę 
  • pokrojone mięso obtoczyć w przyprawach i oprószyć mąką, następnie podsmażyć na rumiano. Przełożyć mięso do rondla 
  • na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie dodać starty na tarce czosnek. Zawartość patelni przełożyć do mięsa. Zalać patelnię niewielką ilością wody i cały „smak” zlać do rondla z mięsem. Dołożyć suszone grzyby i wodę z moczenia przelać przez sitko. Mięso powinno być przykryte wodą, dlatego w razie konieczności dolej jeszcze wody
  • dusić do miękkości około 1 godziny
  • przed podaniem można zaprawić kwaśną, zahartowaną wcześniej śmietaną
  • podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym purée i ulubioną surówką                                                                  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *