Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno Ci posmakuje.
Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym.
Cienko poszatkowe jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem.
O smaku ciasta decyduje użycie dobrych jabłek, dlatego proponuję szarę renetę.
Ciasto jest z rodzaju dietetycznych, bo bez dodatku tłuszczu.
Składniki:
4-5 jabłek np. szarej renety
100 g mąki (u mnie orkiszowej jasnej)
50 g cukru/ksylitolu
2 jajka
200 ml mleka
1/4 laski wanilii
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wyskubane z laski wanilii oraz jajka i wymieszać. Dodawać porcjami mleko i wymieszać mikserem tak, by nie było grudek
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i cienko poszatkować. Ułożyć w foremce
- jabłka zalać ciastem, lekko wstrząsnąć foremką (nie mieszać!), delikatnie ucisnąć jabłka
- piec w 180*C 40-45 minut
- kroić po ostudzeniu. Podawać posypane cukrem pudrem
9 komentarzy
wspaniały weekendowy wypiek!
OdpowiedzUsuńDokładnie, idealny do sobotnio-niedzialnej kawki:)
UsuńI to jest to czego szukałam,proste,dietetyczne,dzięki.
OdpowiedzUsuńI super, cieszy mnie to:)
UsuńMam pytanie na jaki rozmiar tortownicy
OdpowiedzUsuńMała tortownica ok. 20 cm:)
UsuńDziękuję :)
UsuńJaka była użyta wielkość foremki do ciasta?
OdpowiedzUsuńMała 2o cm:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!