sobota, 14 marca 2020

Jabłecznik bez spodu


Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno Ci posmakuje.
Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym.
Cienko poszatkowe jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem.
O smaku ciasta decyduje użycie dobrych jabłek, dlatego proponuję szarę renetę.

Ciasto jest z rodzaju dietetycznych, bo bez dodatku tłuszczu.

Składniki:


4-5 jabłek np. szarej renety
100 g mąki (u mnie orkiszowej jasnej)
50 g cukru/ksylitolu
2 jajka
200 ml mleka
1/4 laski wanilii

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wyskubane z laski wanilii oraz jajka i wymieszać. Dodawać porcjami mleko i wymieszać mikserem tak, by nie było grudek
  • jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i cienko poszatkować. Ułożyć w foremce
  • jabłka zalać ciastem, lekko wstrząsnąć foremką (nie mieszać!), delikatnie ucisnąć jabłka 
  • piec w 180*C 40-45 minut
  • kroić po ostudzeniu. Podawać posypane cukrem pudrem
                                                                   SMACZNEGO !

źródło przepisu: stąd


4 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!