Jabłecznik bez spodu

Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno Ci posmakuje. Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym. Cienko poszatkowane jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem. O smaku ciasta decyduje użycie dobrych jabłek, dlatego proponuję szarą renetę.

Ciasto jest z rodzaju dietetycznych, bo bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

  • 4-5 jabłek np. szarej renety
  • 100 g mąki (u mnie orkiszowej jasnej)
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1/4 laski wanilii

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem, dodać ziarenka wyskubane z laski wanilii oraz jajka i wymieszać. Dodawać porcjami mleko i wymieszać mikserem tak, by nie było grudek
  • jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i cienko poszatkować. Ułożyć w foremce
  • jabłka zalać ciastem, lekko wstrząsnąć foremką (nie mieszać!), delikatnie ucisnąć jabłka 
  • piec w 180*C 40-45 minut
  • kroić po ostudzeniu. Podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *