Kurczak curry z mango to pyszne danie z kuchni tajskiej. Zadowoli wszystkich miłośników orientalnych smaków. Aromatyczny, słodko-pikantny filet z kurczaka w aksamitnym sosie z mleczka kokosowego rozpływa się w ustach. Niewiele składników, smak doskonały i największa zaleta — do przygotowania łącznie z gotowaniem ryżu nie potrzebujesz więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 duże mango
  • 1+1 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta papryczki chili
  • pestki granatu — opcjonalnie

Przygotowanie:

  • filet z kurczaka obrać z powięzi i błonek. Pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach i 1 łyżce oleju. Dodać starty na tarce imbir i czosnek. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na całą noc
  • rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Dolać mleko kokosowe, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić około 5-6 minut
  • podawać z ryżem i pestkami granatu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *