czwartek, 2 kwietnia 2020

Biała kiełbasa pieczona w porach z jabłkami


Biała kiełbasa oprócz żurku i mazurka obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole, zwykle parzona lub gotowana. I choć szczyt popularności przeżywa raz w roku, przed Wielkanocą, proponuję przygotować ją nie tylko od święta.
Wersja pieczona z porami i jabłkami smakuje wyśmienicie.
Z dodatkiem ziemniaczanego puree to pożywny, pyszny i nie wymagający wielkiego nakładu pracy posiłek.

Składniki:


4 kiełbasy surowe białe
2 pory
1 jabłko
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1 szklanka bulionu/wytrawnego cydru
1 łyżka masła ghee/oleju

Przygotowanie:

  • zagotuj wodę w rondelku z białą kiełbasą, odstaw na około 30 minut
  • pora od zielonej strony przekrój na pół i wypłucz pod bieżącą wodą wszystkie ziarenka piasku, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki. Smaż na rozgrzanym maśle kilka minut, aż straci objętość
  • jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i podziel na ósemki
  • na dno naczynia żaroodpornego wyłóż por, na to białą kiełbasę i jabłka. Zalej bulionem lub cydrem. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Ustaw piekarnik na grill lub termoobieg i dopiekaj kiełbasę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia
  • podawj z ziemniaczanym puree lub ulubionym pieczywem
                                                                SMACZNEGO !


2 komentarzy

  1. Nie wiedziałam, że kiełbasa z jabłkami może tak smakować! Ten przepis jest genialny! Na pewno go powtórzę - na święta i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszy mnie to, że przepis się spodobał:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!