Biała kiełbasa pieczona w porach z jabłkami

Biała kiełbasa oprócz żurku i mazurka obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole, zwykle parzona lub gotowana. I choć szczyt popularności przeżywa raz w roku, przed Wielkanocą, proponuję przygotować ją nie tylko od święta. Wersja pieczona z porami i jabłkami smakuje wyśmienicie. Z dodatkiem ziemniaczanego purée to pożywny, pyszny i nie wymagający wielkiego nakładu pracy posiłek.

Składniki:

  • 4 kiełbasy surowe białe
  • 2 pory
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka bulionu/wytrawnego cydru
  • 1 łyżka masła ghee/oleju

Przygotowanie:

  • zagotuj wodę w rondelku z białą kiełbasą, odstaw na około 30 minut
  • pora od zielonej strony przekrój na pół i wypłucz pod bieżącą wodą wszystkie ziarenka piasku, następnie pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki. Smaż na rozgrzanym maśle kilka minut, aż straci objętość
  • jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i podziel na ósemki
  • na dno naczynia żaroodpornego wyłóż por, na to białą kiełbasę i jabłka. Zalej bulionem lub cydrem. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Ustaw piekarnik na grill lub termoobieg i dopiekaj kiełbasę jeszcze 10-15 minut do zrumienienia
  • podawaj z ziemniaczanym purée lub ulubionym pieczywem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *