Prezentowane ciasto to idealna alternatywa dla ciasta drożdżowego.
Drożdże to dzisiaj towar deficytowy i nie wiadomo kiedy sytuacja wróci do normy dlatego myślę, że prezentowany przepis jest jak najbardziej na czasie.
To ciasto uniwersalne, z dodatkiem cukru nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości.
Smakiem nie ustępuje drożdżowemu, a jest szybkie do przygotowania, bo nie musi rosnąć. Po przygotowaniu wykładasz ciasto na blaszkę i do piekarnika!
Przyjemnie do współpracy, na pewno je polubisz i nie raz powrócisz do tego przepisu!
Przepis pojawił się już na blogu wiele lat temu jako ciasto serowo-olejowe (przepis tutaj). Dzisiaj przepis odkurzyłam i na nowo odkrywam cudowny smak domowej chałki z masłem nie mając w domu ani grama drożdży.
Składniki:
150 g białego serka (np. Almette)
300 g mąki pszennej ( u mnie orkiszowa jasna)
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
płatki migdałowe na posypkę
1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Gdyby się kleiło podsypać odrobiną mąki
- podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Skleić ruloniki górą i spleść warkocz. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi
- piec w 180*C 35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Wow! Ten przepis wygląda bardzo interesująco! Serek Almette do chałki?? Muszę spróbować! W moim mieście drożdży brak :(
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo:) Będziesz mile zaskoczona jak drożdżowo smakuje chałka bez drożdży:) Jest pyszna!
Usuńa czy z orkiszową pełnoziarnistą albo kokosową chałka wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTrochę możesz dodać, ale myślę nie więcej niż 20%, bo będzie gniot:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!