Jajka po turecku — cilbir

Jajka po turecku, czyli cilbir to po prostu jajka w koszulkach ułożone na kołderce z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku, polane masełkiem z papryką lub chili i posypane świeżymi ziołami. Niektóre przepisy zawierają miętę, tahini, ostrą paprykę, natkę pietruszki, koperek lub sumak.

To bardzo smaczna propozycja śniadaniowa, na pewno Ci posmakuje i być może wejdzie na stałe do śniadaniowego menu. W ten sposób przygotowane jajka są bardzo wyraziste w smaku i dobrze się prezentują. Na pewno super odmianą dla naszych tradycyjnych jajek sadzonych.

Składniki:

  • 4 jajka „O”
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka papryki w proszku/płatki chili
  • zielony koperek
  • woda do gotowania jajek z 1 łyżką octu

Przygotowanie:

  • jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, by się ocieplił. Zetrzeć na tarce ząbek czosnku i wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. Rozsmarować jogurt na 2 talerzykach
  • zagotować wodę w garnuszku, dodać ocet. Jajko wybić do małej miseczki. Wrzątek zamieszać łyżką wprawiając go w ruch wirowy i wylać jajko z miseczki w wirującą wodę. Gotować 3 minuty. Jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar wody. Ugotować podobnie kolejne 3 jajka
  • w międzyczasie rozpuścić na patelni masło, dodać paprykę w proszku
  • na kołderce z jogurtu ułożyć jajka, polać masłem i posypać koperkiem
  • podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *