sobota, 4 kwietnia 2020

Mazurek makowy



Mazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkowych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy i wszystkich innych  wielbicieli makowych wypieków. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie.
Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie.
Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty.
Polecam!

Składniki:


4 jajka
125 g maku + 125 ml wody lub mleka
1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu
1 łyżka naturalnego miodu
2 łyżki tartej bułki
10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy
50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówki
skórka pomarańczowa do ozdoby

Przygotowanie:
  • odważyć mak, zalać wrzątkiem. Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć)
  • żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami
  • na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec 45 minut w 180*C
  • zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polać ostudzone ciasto i równomiernie rozrzucić skórkę pomarańczową (lub ozdobić bakaliami wg własnego pomysłu)
                                                                   SMACZNEGO !


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!