Mazurek na Wielkanoc to ciasto obowiązkowe. Wiele smacznych mazurkowych przepisów pojawiło się już na blogu, dzisiaj mazurek makowy dla mojego makowego ciastkożercy i wszystkich innych wielbicieli makowych wypieków. Kto powiedział, że mak zerezerwowany jest tylko dla ciast bożonarodzeniwych? No właśnie.
Prezentowany mazurek jest bardzo prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Bez trudu w każdym sklepie kupisz mielony mak, zatem odpada żmudne gotowanie i mielenie.
Mazurek jest pełen bakalii, wykończony polewą czekoladową usianą aromatyczną skórką pomarańczową, oczywiście domowej roboty.
Polecam!
Składniki:
4 jajka
125 g maku + 125 ml wody lub mleka
1/2-1/3 szklanki cukru pudru/ksylitolu
1 łyżka naturalnego miodu
2 łyżki tartej bułki
10 dkg bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
1 łyżka amaretto lub olejek migdałowy
50 g ciemnej czekolady + 50 ml śmietany kremówki
skórka pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:
- odważyć mak, zalać wrzątkiem. Do ostudzonego maku dodać miód, amaretto i pokrojone w kostkę bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć)
- żółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z wystudzonym makiem, tartą bułką i pokrojonymi bakaliami
- na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać szpatułką i wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- piec 45 minut w 180*C
- zagotować śmietanę kremówkę, wrzucić kostki czekolady, wymieszać. Polać ostudzone ciasto i równomiernie rozrzucić skórkę pomarańczową (lub ozdobić bakaliami wg własnego pomysłu)
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Czy maku nie odsączamy?
OdpowiedzUsuńNie:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!