sobota, 27 marca 2021

Orkiszowa babka wielkanocna


Babki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość. 
Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego może nie jest tak puszysta jak ta upieczona ze zwykłej mąki pszennej tortowej, ale na pewno dużo zdrowsza.
Polewa czekoladowa nie tylko dodaje smaku, ale zapewnia większą wilgotność i babka dłużej zachowuje świeżość.


Składniki:

4 duże jajka L
200 g masła
150 g cukru/ksylitolu
150 g mąki orkiszowej jasnej
90 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy/laska wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
  • masło roztopić. Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
  • ocieplone jajka ubić z cukrem na puszyty kogel-mogel. Dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii
  • mąkę orkiszową wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
  • do masy jajecznej dodać mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera
  • na koniec do ciasta wlać masło i zmiksować na jednolią masę
  • przelać ciasto do foremki i piec 45 minut w 170*C
  • po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić
  • zagotować śmietankę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut następnie zamieszać
  • posmarować babkę polewą czekoladową
                                                                    SMACZNEGO !


1 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!