Orkiszowa babka wielkanocna

Babki nie należą do moich ulubionych ciast, właściwie piekę je wyłącznie w okresie okołoświątecznym, by tradycji stało się zadość. 

Dzisiaj polecam wersję z mąki orkiszowej, dlatego może nie jest tak puszysta jak ta upieczona ze zwykłej mąki pszennej tortowej, ale na pewno zdrowsza.

Polewa czekoladowa nie tylko dodaje smaku, ale zapewnia większą wilgotność i babka dłużej zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 4 duże jajka L
  • 200 g masła
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej (najlepiej 405)
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy/laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

  • masło roztopić. Formę z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą
  • ocieplone jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii
  • mąkę orkiszową wymieszać z mączką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia
  • do masy jajecznej dodać mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera
  • na koniec do ciasta wlać masło i zmiksować na jednolitą masę
  • przelać ciasto do foremki i piec 45 minut w 170*C
  • po upieczeniu wyjąć babkę z formy i ostudzić
  • zagotować śmietankę kremówkę, dodać połamaną czekoladę, odstawić na kilka minut następnie zamieszać
  • posmarować babkę polewą czekoladową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *