Po dość długiej przerwie powróciłam do wirtualnej Piekarni Amber, by upiec te wspaniałe precle. Już od dawna myślałam o ich upieczeniu, a tu taka okazja. Pieczenie w towarzystwie zawsze jest przyjemniejsze. To moja ulubiona niemiecka przekąska, dlatego dla mnie najlepsze i najpyszniejsze precle to Laugenbrezeln z Bawarii.
Nie wiem jaki rodzaj precli wybrała Ania, dlatego trochę zmodyfikowałam przepis, by przybliżyć wypiek do mojego ulubionego.
Wszystkim domowym piekarczykom dziękuję za wspólne pieczenie, Ani za wybranie precli do wypieku.
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
25 g drożdży
2,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
do obgotowania:
1-2 l wody+1 łyżka cukru+2 łyżki sody
Przygotowanie:
- rozpuścić drożdże w kilku łyżkach wody, następnie wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia
- zagotować wodę w niskim, płaskim rondlu. Dodać sodę i cukier
- wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdy rozwałkować na linę o długości 60 cm. Skręcić precle
- po kolei, najlepiej pojedyńczo wkładać precle do garnka z wrzącą wodą, licząc po 30 sekund na sztukę. Wyłowione precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu posypać ziarenkami lub grubą solą. Najlepiej by było właśnie teraz posmarować precle jajkiem rozmąconym z mlekiem
- piec w 200*C około 18 minut, aż mocno się zrumienią
Uwagi: wg oryginalnego przepisu nie smarowałam precli jajkiem tylko po upieczeniu masłem. Niestety ten zabieg pozbawił skórkę precli chrupkości. Nie polecam!
SMACZNEGO !
25 komentarzy
Cieszę się, że trafiłam w Twój preclowy smak!
OdpowiedzUsuńPysznie upieczone. Dziękuję za wspólne #zotańwdomuiupiecz
Trafiłaś stuprocentowo. Naprawdę długo nie mogłam się za nie zabrać:) Super jest znowu wspólnie wypiekać. Dzięki:)
UsuńTwoje precle wyszły super. Wspólne pieczenie daje moc, potrzebną szczególnie w tym czasie.
OdpowiedzUsuńDo następnej Piekarni.
Dziękuję, racja wspólne pieczenie daje moc. Do następnego:)
Usuńjakie smakowite! idealne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Lena, tak śniadanko super:)
UsuńUdały się u ciebie na 6 z plusem
OdpowiedzUsuńO! Bardzo wysoka ocena, dzięki:)
UsuńPysznie upieczone. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie!
Ja również dziękuję i do następnego pieczenia:)
UsuńWyglądają znakomicie a wprowadzone zmiany w przepisie bardzo inspirujące. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńZmiany pochodzą z przepisu na Laugenbrezeln:) Do następnego pieczenia:)
UsuńPrecle bardzo apetyczne, ale nie wiem na co patrzeć. Przy trzech zdjęciach kulinarnych dwadzieścia kilka reklam. Można się pogubić ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję:) To mój przepis generuje tyle reklam??? Ja tego nie widzę:)
UsuńPysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńUdany wypiek:) Dziękuję za wspólny czas:)
UsuńPiękne Twoje precle, dziękuję że piekłas z nami :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do kolejnego pieczenia:)
UsuńPiękne i apetyczne. Ja masło odpuściłam sobie do smarowania po upieczeniu. Do kolejnego wspólnego wypieku:-)
OdpowiedzUsuńI dobrze zrobiłaś, bo masło nie wniosło nic pozytywnego:) Do kolejnego spotkania przy piekarniku:)
Usuńidealne są
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspólne pieczenie do przyjemność.
OdpowiedzUsuńTwoje precle idealnie upieczone!
Pozdrawiam i do następnego :)
Wielka przyjemność, dziękuję za wspólny czas:)
OdpowiedzUsuńSmakują zdecydowanie lepiej, niż te sprzedawane na krakowskim rynku. Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!