Po dość długiej przerwie powróciłam do wirtualnej Piekarni Amber, by upiec te wspaniałe precle. Już od dawna myślałam o ich upieczeniu, a tu taka okazja. Pieczenie w towarzystwie zawsze jest przyjemniejsze. To moja ulubiona niemiecka przekąska, dlatego dla mnie najlepsze i najpyszniejsze precle to Laugenbrezeln z Bawarii.

Nie wiem jaki rodzaj precli wybrała Ania, dlatego trochę zmodyfikowałam przepis, by przybliżyć wypiek do mojego ulubionego. Wszystkim domowym piekarczykom dziękuję za wspólne pieczenie, Ani za wybranie precli do wypieku.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła

Do obgotowania:

  • 1-2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sody

Przygotowanie:

  • rozpuścić drożdże w kilku łyżkach wody, następnie wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia
  • zagotować wodę w niskim, płaskim rondlu. Dodać sodę i cukier
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdy rozwałkować na linę o długości 60 cm. Skręcić precle
  • po kolei, najlepiej pojedynczo wkładać precle do garnka z wrzącą wodą, licząc po 30 sekund na sztukę. Wyłowione precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu posypać ziarenkami lub  grubą solą. Najlepiej by było właśnie teraz posmarować precle jajkiem rozmąconym z mlekiem
  • piec w 200*C około 18 minut, aż mocno się zrumienią

Uwagi:
Wg oryginalnego przepisu nie smarowałam precli jajkiem tylko po upieczeniu masłem. Niestety ten zabieg pozbawił skórkę precli chrupkości. Nie polecam!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *