poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Precle


Po dość długiej przerwie powróciłam do wirtualnej Piekarni Amber, by upiec te wspaniałe precle. Już od dawna myślałam o ich upieczeniu, a tu taka okazja. Pieczenie w towarzystwie zawsze jest przyjemniejsze. To moja ulubiona niemiecka przekąska, dlatego dla mnie najlepsze i najpyszniejsze precle to Laugenbrezeln z Bawarii.
Nie wiem jaki rodzaj precli wybrała Ania, dlatego trochę zmodyfikowałam przepis, by przybliżyć wypiek do mojego ulubionego.
Wszystkim domowym piekarczykom dziękuję za wspólne pieczenie, Ani za wybranie precli do wypieku.



Składniki:


1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
25 g drożdży
2,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła

do obgotowania:
1-2 l wody+1 łyżka cukru+2 łyżki sody

Przygotowanie:

  • rozpuścić drożdże w kilku łyżkach wody, następnie wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia
  • zagotować wodę w niskim, płaskim rondlu. Dodać sodę i cukier
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdy rozwałkować na linę o długości 60 cm. Skręcić precle
  • po kolei, najlepiej pojedyńczo wkładać precle do garnka z wrzącą wodą, licząc po 30 sekund na sztukę. Wyłowione precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Od razu posypać ziarenkami lub  grubą solą. Najlepiej by było właśnie teraz posmarować precle jajkiem rozmąconym z mlekiem
  • piec w 200*C około 18 minut, aż mocno się zrumienią
Uwagi: wg oryginalnego przepisu nie smarowałam precli jajkiem tylko po upieczeniu masłem. Niestety ten zabieg pozbawił skórkę precli chrupkości. Nie polecam!

                                                                SMACZNEGO !

25 komentarzy

  1. Cieszę się, że trafiłam w Twój preclowy smak!
    Pysznie upieczone. Dziękuję za wspólne #zotańwdomuiupiecz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłaś stuprocentowo. Naprawdę długo nie mogłam się za nie zabrać:) Super jest znowu wspólnie wypiekać. Dzięki:)

      Usuń
  2. Twoje precle wyszły super. Wspólne pieczenie daje moc, potrzebną szczególnie w tym czasie.
    Do następnej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, racja wspólne pieczenie daje moc. Do następnego:)

      Usuń
  3. jakie smakowite! idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udały się u ciebie na 6 z plusem

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie upieczone. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję i do następnego pieczenia:)

      Usuń
  6. Wyglądają znakomicie a wprowadzone zmiany w przepisie bardzo inspirujące. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiany pochodzą z przepisu na Laugenbrezeln:) Do następnego pieczenia:)

      Usuń
  7. Precle bardzo apetyczne, ale nie wiem na co patrzeć. Przy trzech zdjęciach kulinarnych dwadzieścia kilka reklam. Można się pogubić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) To mój przepis generuje tyle reklam??? Ja tego nie widzę:)

      Usuń
  8. Pysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne Twoje precle, dziękuję że piekłas z nami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i apetyczne. Ja masło odpuściłam sobie do smarowania po upieczeniu. Do kolejnego wspólnego wypieku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze zrobiłaś, bo masło nie wniosło nic pozytywnego:) Do kolejnego spotkania przy piekarniku:)

      Usuń
  11. Wspólne pieczenie do przyjemność.
    Twoje precle idealnie upieczone!
    Pozdrawiam i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielka przyjemność, dziękuję za wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakują zdecydowanie lepiej, niż te sprzedawane na krakowskim rynku. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!