W mojej kuchni śledzie są obecne przez cały rok, uwielbiamy je w każdej postaci. Tradycyjny polski śledź w śmietanie jest szczególnie polecany w czasie Wielkiego Postu.
Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycjnego jabłuszka z cebulką.
Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego użyłam. Do tego ziemniaczki w mundurkach i pyszny postny obiad gotowy!
5-6 sztuk śledzi
5 łyżek jogurtu greckiego
3 łyżeczki musztardy
1 płaska łyżeczka miodu
szczypta soli
pieprz z młynka
1 jabłko
3-4 ogórki kiszone
1 cebula
koperek
Przygotowanie:
- śledzie solone wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie
- cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Zostawić do odsączenia
- jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę
- jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone jabłko, kiszony ogórek, cebulę i koperek
- śledzie podawać z sosem jogurtowym i ugotowanymi ziemniakami w mundurkach
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Ten śledzik jest przepyszny! Przygotowałam ze względu na dzisiejszy post i planuje powtórzyć dla rodzinki w święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Też uwielbiamy tego śledzika:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!