Pyszny śledź z kiszonym ogórkiem

W mojej kuchni śledzie są obecne przez cały rok, uwielbiamy je w każdej postaci. Tradycyjny polski śledź w śmietanie jest szczególnie polecany w czasie Wielkiego Postu.

Proponuję wersję leicht, zamiast śmietany pyszny sos jogurtowy i dodatek kiszonego ogórka, obok tradycyjnego jabłuszka z cebulką.

Możesz użyć śledzia solonego, ale gotowy śledź ze słoika w oleju też się nadaje. Tym razem właśnie takiego użyłam. Do tego ziemniaczki w mundurkach i pyszny postny obiad gotowy!

Składniki:

  • 5-6 sztuk śledzi
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • pieprz z młynka
  • 1 jabłko
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • koperek

Przygotowanie:

  • śledzie solone wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie
  • cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sitku. Zostawić do odsączenia
  • jabłko i ogórki kiszone pokroić w kostkę
  • jogurt wymieszać z musztardą i miodem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone jabłko, kiszony ogórek, cebulę i koperek
  • śledzie podawać z sosem jogurtowym i ugotowanymi ziemniakami w mundurkach 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *