Sos jest aksamitny i bardzo aromatyczny, mięsko mięciutkie rozpływające się w ustach, a przygotowałam go z dodatkiem cebulki i czosnku. Bazę sosu stanowi najczęściej bulion, niestety nie zawsze mamy go pod ręką.
Doskonałam rozwiązaniem jest użycie mielonej jarzynki, własnej produkcji lub np. kupnej Vegety. Zawsze mam torebeczkę w zapasach. Dzisiejsza Vegeta to w 100% czyste naturalne produkty bez dodatku glutaminianu sodu. z jej udziałem przygotujesz również każdy inny sos. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 pęczek koperku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, curry,
200 ml śmietany kremówki
100 ml wody
1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
1 cebula
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- każdy filet z kurczaka przciąć w poprzek pod skosem dwukrotnie. Rozbić tłuczkiem pod płatem folii spożywczej. Posolić, popierzyć, oprószyć papryką i curry. Odstawić na bok przynajmniej na 30 minut
- każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na gorącym maśle. Zdjąć filety z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Podlać wodą, dodać Vegetę Natur z czosnkiem, śmietanę i przygotowane filety. Dusić mięso do miękkości 20 minut
- pod koniec dodać posiekany koperek
- podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie puree ziemniaczane i sałatka z buraczków
SMACZNEGO !

0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!