niedziela, 3 maja 2020

Bitki z kurczaka w sosie koperkowym


Bitki z kurczaka to tani, pyszny i łatwy do przygotowania obiad z jednej patelni.
Sos jest aksamitny i bardzo aromatyczny, mięsko mięciutkie rozpływające się w ustach, a przygotowałam go z dodatkiem cebulki i czosnku. Bazę sosu stanowi najczęściej bulion, niestety nie zawsze mamy go pod ręką.

Doskonałam rozwiązaniem jest użycie mielonej jarzynki, własnej produkcji lub np. kupnej Vegety. Zawsze mam torebeczkę w zapasach. Dzisiejsza Vegeta to w 100% czyste naturalne produkty bez dodatku glutaminianu sodu. z jej udziałem przygotujesz również każdy inny sos. Polecam!

Składniki:


2 filety z kurczaka
1 pęczek koperku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, curry,
200 ml śmietany kremówki
100 ml wody
1 łyżeczka Vegety Natur z czosnkiem
1 cebula
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • każdy filet z kurczaka przciąć w poprzek pod skosem dwukrotnie. Rozbić tłuczkiem pod płatem folii spożywczej. Posolić, popierzyć, oprószyć papryką i curry. Odstawić na bok przynajmniej na 30 minut
  • każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na gorącym maśle. Zdjąć filety z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Podlać wodą, dodać Vegetę Natur z czosnkiem, śmietanę i przygotowane filety. Dusić mięso do miękkości 20 minut
  • pod koniec dodać posiekany koperek
  • podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie puree ziemniaczane i sałatka z buraczków
                                                                       SMACZNEGO !




Przepisy inspirowane naturą

0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!