Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z reginalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Puree ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest boczek i podsmażona cebula. Specjał podaje się do karminadli, kiełbasy, a najlepiej ponoć smkuje z żeberkami.
Ja zapraszam na wegeteriańską wersję ciapkapusty, zamiast boczku z suszonymi grzybkami i dodatkiem smażonej cebulki.
Danie samo w sobie jest pyszne wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków.
Składniki:
0,75-1 kg ziemniaków
0,5 kg kiszonej kapusty
2 garstki suszonych borowików
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
1 łyżka smalcu
sól, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
- kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać przyprawy, namoczone wcześniej grzyby, zalać niewielką ilością wody i gotować około 25 minut do miękkości
- obraną cebulkę pokroić w piórka, następnie podsmażyć na rumiano
- ziemniaki odcedzić, utłuc, dodać kiszoną kapustę i wymieszać. dosmaczyć pieprzem i ewentualnie solą
- ciapkapustę podawać okraszoną podsmażoną cebulką
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!