Tradycyjnie bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z małym dodatkiem pełnoziarnistej płaskurki. Wnętrze bułek wypełniłam budyniem, dodałam mrożone wiśnie i posypałam kokosową kruszonką.
Mięciutkie, pachnące, puchate, po prostu pyszne!
Składniki na 12 bułeczek:
420 g mąki (300 g jasnej orkiszowej+120 płaskurki)
180 ml mleka
50 g masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 budyń na 500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
350 ml mleka
1 łyżka masła
Kruszonka:
50 g mąki orkiszowej/płaskurki
1 czubata łyżka ksylitolu/cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
25 g masła
Dodatkowo:
mrożone wiśnie
1 białko+1 łyżka mleka
Przygotowanie.
- ciasto drożdżowe przygotować z podanych wyżej składników wg przepisu podstawowego z bloga
- z podanych składników zagnieść kruszonkę. owinąć w folię i schować do lodówki
- w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Wlać do reszty mleka, zagotować z cukrem i cały czas mieszać trzepaczką budyniową, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotować. Przykryć folią spożywczą na styk i odstawić do wystudzenia
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 12 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia
- w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń i owoce uciskając dnem szklanki do samej blachy. Wypełnić środek budyniem, nałożyć po około 5 wiśni, rant posmarować białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką
- piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia
SMACZNEGO !
Uwagi: niestety drożdżówki z nadzieniem budyniowym nie nadają się do zamrażania
Uwagi: niestety drożdżówki z nadzieniem budyniowym nie nadają się do zamrażania
2 komentarzy
Wyglądają po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!