poniedziałek, 18 maja 2020

Domowe drożdżówki z budyniem, wiśniami i kokosową kruszonką


Pogoda nastraja tylko i wyłącznie do pieczenia drożdżówek. Miały być drożdżówki z truskawkami, ale kupienie smacznych, słodkich truskawek graniczy z cudem, dlatego w bułeczkach wylądowały niezawodne mrożone wiśnie.

Tradycyjnie bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z małym dodatkiem pełnoziarnistej płaskurki. Wnętrze bułek wypełniłam budyniem, dodałam mrożone wiśnie i posypałam kokosową kruszonką.
Mięciutkie, pachnące, puchate, po prostu pyszne!

Składniki na 12 bułeczek:

420 g mąki (300 g jasnej orkiszowej+120 płaskurki)
180 ml mleka
1 jajko+1 żółtko
50 g masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

1 budyń na 500 ml mleka
2 łyżki ksylitolu/cukru
350 ml mleka
1 łyżka masła

Kruszonka:

50 g mąki orkiszowej/płaskurki
1 czubata łyżka ksylitolu/cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
25 g masła

Dodatkowo:

mrożone wiśnie
1 białko+1 łyżka mleka

Przygotowanie.

  • ciasto drożdżowe przygotować z podanych wyżej składników wg przepisu podstawowego z bloga
  • z podanych składników zagnieść kruszonkę. owinąć w folię i schować do lodówki
  • w kubeczku rozmieszać proszek budyniowy z częścią mleka. Wlać do reszty mleka, zagotować z cukrem i cały czas mieszać trzepaczką budyniową, aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotować. Przykryć folią spożywczą na styk i odstawić do wystudzenia
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 12 kawałków. Uformować kulki, rozpłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia
  • w każdej bułeczce zrobić miejsce na budyń i owoce uciskając dnem szklanki do samej blachy. Wypełnić środek budyniem, nałożyć po około 5 wiśni, rant posmarować białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką
  • piec w 180*C 20-25 minut do zrumienienia
                                                                   SMACZNEGO !

2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!