piątek, 1 maja 2020

Surówka z młodej kapusty


Młoda kapusta, sezonowa pychota wyczekiwana przez całą zimę. Niskokaloryczna, bo zaledwie 40 kcal w 100 g ma mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika.
Witaminy C ma 4 razy więcej niż w pełni dojrzała biała. Dlatego warto jeść ją na surowo, a kupować małe główki z zielonymi liśćmi. Właśnie zielone liście są najzasobniejsze w witaminę C.

Dzisiaj proponuję klasyczną surówkę z sosem winegret.

Składniki:

1/2 młodej kapusty
1 marchew
1 jabłko
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

  • kapustę przekroić, zdjąć ewentualnie uszkodzone liście, następnie poszatkować. Wymieszać z 2 szczyptami soli, oprószyć pieprzem 
  • obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • olej, miód i ocet wymieszać na gładką masę
  • wymieszać kapustę z marchewką, jabłkiem i sosem
  • podawać schłodzoną w lodówce
                                                                  SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!