Młoda kapusta, sezonowa pychota wyczekiwana przez całą zimę. Niskokaloryczna, bo zaledwie 40 kcal w 100 g ma mnóstwo witamin, soli mineralnych i błonnika.
Witaminy C ma 4 razy więcej niż w pełni dojrzała biała. Dlatego warto jeść ją na surowo, a kupować małe główki z zielonymi liśćmi. Właśnie zielone liście są najzasobniejsze w witaminę C.
Dzisiaj proponuję klasyczną surówkę z sosem winegret.
1/2 młodej kapusty
1 marchew
1 jabłko
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju lnianego
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczka płynnego miodu
Przygotowanie:
- kapustę przekroić, zdjąć ewentualnie uszkodzone liście, następnie poszatkować. Wymieszać z 2 szczyptami soli, oprószyć pieprzem
- obraną marchew i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- olej, miód i ocet wymieszać na gładką masę
- wymieszać kapustę z marchewką, jabłkiem i sosem
- podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Prostota zawsze wygrywa! Ta surówka jest genialna!
OdpowiedzUsuńCałkowicie się zgadzam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!