W każdej zdrowej diecie powinna znaleźć się wątróbka. Jest wiele powodów, by o niej nie zapominać. Wątróbka to znakomite źródło żelaza, witaminy A, dostarczy solidnej dawki cynku, to również bogactwo witamin z grupy B i źródło wysokiej jakości białka, a do tego jest śmiesznie tania.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny nie powinna być spożywana częściej niż raz w tygodniu.
Najsmaczniejsza jest delikatna wątróbka z kurczaka, choć z indyka nieco większa jest tak samo pyszna i kremowa. Trudniej ją upolować, ale warto!
500 g wątróbki z indyka
1 duża cebula
1 łyżka masła klarowanego/smalcu
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina do podania
Przygotowanie:
- wątróbkę oczyścić z błon i powięzi, umyć osuszyć na papierowym ręczniku
- kawałki wątróbki obtoczyć w mące, nadmiary strzepnąć i układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przesmażyć na rumiano z obydwu stron. Uważać, bo pryska!
- podsmażoną wątróbkę zsunąć na połowę patelni i dołożyć w wolne miejsce obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Przykryć pokrywką i dusić, aż wątróbka przesmaży się do środka, a cebulka zeszkli. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem
- tutaj znajdziesz przepis na dietetyczną wątróbkę, która nie pryska. Zapraszam tutaj
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!