Mąki pszennej nie używam już od lat, wyjątek czynię jedynie dla mąki graham. Tym razem zamiast bułeczek upiekłam prosty drożdżowy chlebek. Polecam, uda się każdemu!
Składniki:
400 g mąki graham
100 g mąki jasnej ( u mnie orkiszowa)
350-400 ml ciepłej wody
2 płaskie łyżeczki soli
25 g drożdży
1-2 łyżki otrąb do wysypania formy
1 łyżka oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
- z częścią wody wymieszać drożdże do upłynnienia
- wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagniatać do pojawienia się glutenu. Wodę dolewać stopniowo, bo każdy rodzaj mąki inaczej chłonie wodę. Ciasto będzie gęste i lepkie. Przykryć misę i odstawić ciasto do wyrośnięcia
- przygotować foremkę. Keksówkę wysmarować cieńko olejem, następnie wysypać otrębami
- wyrośnięte ciasto zagnieść i przenieść do keksówki. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Foremkę przykrywam płatem folii spożywczej wysmarowanej olejem, by nie przylepiła się do ciasta
- gdy ciasto wyrośnie formę umieścić w nagrzanym piekarniku do 210*C, zaparować piekarnik i piec 45 minut
- chleb po upieczeniu wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!