czwartek, 18 czerwca 2020

Koktajl z kiszonych buraków


Kiszenie buraków to najczęściej oglądany post na moim blogu i pewnie dużo z Was kisi buraki. Po zużyciu zakwasu pozostają buraczki, które przeważnie lądują w koszu.
Niektórzy z wyjadają ukiszone, chrupiące buraczki solo prosto ze słoika, przygotowujecie rozmaite sałatki. Ja nie zrobiłam jeszcze takiej, którą chciałabym powtórzyć, wychodzą średnie w smaku.
Za to z czystym sumieniem mogę polecić wykorzystanie pozostałych po kiszeniu zakwsu buraków do przygotowania koktajlu.
Po zlaniu zakwasu, buraki można spokojnie przechowywać kika dni w lodówce i sukcesywnie zużywać.
Kiszone buraczki to bogactwo probiotycznych bakterii kwasu mlekowego, a witaminy i składniki mineralne oczyszczają i regenerują organizm. Szczególnie polecane osobom z niedokrwistością.
Dla przełamania kwaśnego smaku idealne są słodkie owoce jak np. banan lub mango. Koktajl jest pyszny, polecam!

Składniki na 2 porcje:

3/4 szklanki ukiszonych buraczków
1 szklanka maślanki/mleka roślinnego/wody
1/2 owocu mango
1 banan
1 marchew
1 cm kawałek imbiru

Przygotowanie:

  • marchew i owoce obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki
  • wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do pożądanej konsystencji
                                                                SMACZNEGO !


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!