środa, 24 czerwca 2020

Kruche ciasto owsiane z truskawkami


Super proste i szybkie ciasto - ciasto kruszonka. Tak kruszonka, bo składa się z samej kruszonki, jest bez dodatku jajka i bardzo chrupiące. Wystarczy zagnieść ze sobą składniki i wyłożyć na blaszkę.
Kruszonkę stanowi mąka orkiszowa i płatki owsiane, także kawałeczek ciasta to spora porcja błonnika.
Pomiędzy dwoma warstwami kruszonki ułożyłam truskawki na kołderce z dżemu różanego. Smak róży i truskawek to duet idealny, polecam!


Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej 1050
1szklanka płatków owsianych
120 g masła
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka pokrojonych truskawek
3 łyżki dżemu z płatków róż

Przygotowanie:

  • płatki owsiane zmiksować pozostawiając grubsze kawałki
  • wszystkie składniki na ciasto zagnieść dłońmi do otrzymania konsystencji kruszonki
  • 2/3 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść, rozsmarować dżem, rozrzucić truskawki i posypać pozostałą kruszonką
  • piec 30 minut w 180' C
  • przed podaniem oprószyć cukrem/ksylitolem pudrem
                                                                 SMACZNEGO !


4 komentarzy

  1. Ciasto moim zdaniem idealne na lato. Proste oraz jednocześnie z truskawkami. Sezon na truskawki nie trwa długo, tak wiec moim zdaniem warto jest z niego korzystać, dopóki truskawki jeszcze są. Uwielbiam desery z truskawkami i w ostatnim czasie przyrządzam je praktycznie cały czas ;) Ciasta z truskawkami również piekę.

    Jakiś czas temu piekłam podobne ciasto z truskawkami. Wyszło również smaczne, ale miałam problem z owocami, bo opadły na dno. Co zrobic aby utrzymaly się na wierzchu oraz nie opadały?

    OdpowiedzUsuń
  2. W kruchym cieście raczej nie opadną, nie mają szans. W ucieranym duże truskawki najlepiej pokroić na mniejsze cząstki i nie przeładować ciasta owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!