Super proste i szybkie ciasto - ciasto kruszonka. Tak kruszonka, bo składa się z samej kruszonki, jest bez dodatku jajka i bardzo chrupiące. Wystarczy zagnieść ze sobą składniki i wyłożyć na blaszkę.
Kruszonkę stanowi mąka orkiszowa i płatki owsiane, także kawałeczek ciasta to spora porcja błonnika.
Pomiędzy dwoma warstwami kruszonki ułożyłam truskawki na kołderce z dżemu różanego. Smak róży i truskawek to duet idealny, polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej 1050
1szklanka płatków owsianych
120 g masła
1/2 szklanki ksylitolu/cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka pokrojonych truskawek
3 łyżki dżemu z płatków róż
Przygotowanie:
- płatki owsiane zmiksować pozostawiając grubsze kawałki
- wszystkie składniki na ciasto zagnieść dłońmi do otrzymania konsystencji kruszonki
- 2/3 ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugnieść, rozsmarować dżem, rozrzucić truskawki i posypać pozostałą kruszonką
- piec 30 minut w 180' C
- przed podaniem oprószyć cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Ciasto moim zdaniem idealne na lato. Proste oraz jednocześnie z truskawkami. Sezon na truskawki nie trwa długo, tak wiec moim zdaniem warto jest z niego korzystać, dopóki truskawki jeszcze są. Uwielbiam desery z truskawkami i w ostatnim czasie przyrządzam je praktycznie cały czas ;) Ciasta z truskawkami również piekę.
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu piekłam podobne ciasto z truskawkami. Wyszło również smaczne, ale miałam problem z owocami, bo opadły na dno. Co zrobic aby utrzymaly się na wierzchu oraz nie opadały?
W kruchym cieście raczej nie opadną, nie mają szans. W ucieranym duże truskawki najlepiej pokroić na mniejsze cząstki i nie przeładować ciasta owocami:)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości blaszka?
OdpowiedzUsuń20x20 cm:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!