Makaron z sezonowym przysmakiem - młodą kapustą i boczkiem to tani i pyszny obiad. W czasie gotowania makaronu przygotujesz dodatki i obiad dosłownie w 20 minut ląduje na stole. Polecam, pychota!
250 g suchego makaronu
1/2 młodej kapusty
150 g boczku
1 cebula
koperek
1 łyżka smalcu/masła gee
kminek - opcjonalnie
Przygotowanie:
- makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić
- kapustę poszatkować. Podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości pod przykryciem, około 8 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu. Posolić, oprószyć pieprzem
- pokrojoną cebulę i boczek podsmażać na rozgrzanym tłuszczu około 10-15 minut do zrumienienia
- ugotowany makaron i kapustę dołożyć do zawartości patelni, wymieszać razem. Rozłożyć na talerze posypać koperkiem i podawać
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Aż zgłodniałam :) Świetne danie. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńale smaczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!