wtorek, 16 czerwca 2020

Makaron z młodą kapustą i boczkiem


Makaron z sezonowym przysmakiem - młodą kapustą i boczkiem to tani i pyszny obiad. W czasie gotowania makaronu przygotujesz dodatki i obiad dosłownie w 20 minut ląduje na stole. Polecam, pychota!


Składniki na 2-3 porcje:

250 g suchego makaronu
1/2 młodej kapusty
150 g boczku
1 cebula
koperek
1 łyżka smalcu/masła gee
kminek - opcjonalnie

Przygotowanie:

  • makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić
  • kapustę poszatkować. Podlać niewielką ilością wody i gotować do miękkości pod przykryciem, około 8 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować ewentualny nadmiar płynu. Posolić, oprószyć pieprzem
  • pokrojoną cebulę i boczek podsmażać na rozgrzanym tłuszczu około 10-15 minut do zrumienienia
  • ugotowany makaron i kapustę dołożyć do zawartości patelni, wymieszać razem. Rozłożyć na talerze posypać koperkiem i podawać
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!