sobota, 20 czerwca 2020

Prażnica - jajecznica po kaszubsku

Kaszubska prażnica to po prostu jajecznica z wędzonym węgorzem. Ponieważ Kaszuby słynną z bogactwa ryb, nic dziwnego, że wędzona ryba wylądowała i w jajecznicy. Lubię jajka na śniadanie, także z ciekawością  wypróbowałam nowy przepis.

Kto nie lubi nudy w kuchni na pewno chętnie zje jajecznicę w kaszubskim wydaniu. Zamiast węgorza użyłam wędzonego pstrąga łososiowego, ale pewnie każda inna wariacja będzie równie smaczna.
Warto wiedzieć, że kaszubska jajecznica na węgorzu została wpisana na listę produktów tradycyjnych w województwie pomorskim.

Składniki:


4 jajka bio
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
120- 150 g wędzonej ryby
1 łyżka masła
kilka łyżek mleka
sól, pieprz

Przygotowanie:

  • cebulkę pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na maśle
  • rozmącić jajka z mlekiem, solą i pieprzem
  • wylać na patelnię, smażyć do momemtu ścięcia
  • pokroić wędzoną rybę na drobne kawałeczki i dodać do jajecznicy
  • przed podaniem posypać szczypiorkiem, Serwować ze świeżym pieczywem
                                                              SMACZNEGO !


0 komentarzy

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!