Wątróbka duszona w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszny i tani obiad.
Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i super smaczna. Najważniejsza, robi się praktycznie sama i największy plus - nie pryska.
Wątróbki wcześniej nie obsmażam, zatem danie jest dietetyczne.
ok. 500 g wątróbki
1 jabłko
1 cebula
sól, pieprz
tymianek/majeranek
1-2 łyżki masła
Przygotowanie:
- wątróbkę umyć, oczyścić z powięzi i błone. Osuszyć
- jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem. Rozłożyć na dnie naczynia do zapiekania
- na kołderce z cebuli i jabłka rozłożyć wątróbkę, na górze ułożyć wiórki masła. Całość podlać śmietaną kremówką
- piec w 180'C 20-25 minut
SMACZNEGO!
2 komentarzy
Nigdy nie jadłam wątróbki z piekarnika. Koniecznie muszę wypróbować! :) A gdyby tak śmietanę zastąpić jogurtem? Wtedy to już w ogóle będzie fit!!!
OdpowiedzUsuńSpróbuj, same zalety:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!