Fit wątróbka drobiowa w sosie śmietanowym

Wątróbka duszona w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszny i tani obiad.

Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i super smaczna. Najważniejsza, robi się praktycznie sama i największy plus — nie pryska.

Wątróbki wcześniej nie obsmażam, zatem danie jest dietetyczne.

Składniki:

  • ok. 500 g wątróbki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek/majeranek
  • 1-2 łyżki masła

Przygotowanie:

  • wątróbkę umyć, oczyścić z powięzi i błonę. Osuszyć
  • jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z solą, pieprzem i majerankiem. Rozłożyć na dnie naczynia do zapiekania
  • na kołderce z cebuli i jabłka rozłożyć wątróbkę, na górze ułożyć wiórki masła. Całość podlać śmietaną kremówką
  • piec w 180’C 20-25 minut

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *