sobota, 11 lipca 2020

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z truskawkami i różą


Sezon truskawkowy w pełni, nic zatem dziwnego, że truskawki wylądowały w drożdżówkach. Smak truskawek w bułeczkach wzbogaca dodatek dżemu z płatków róż. Wyprodukowałam kilka słoiczków tych wspaniałości i wykorzystuję ich dodatek w kolejnych wypiekach.
Tak jak wszystkie moje słodkości bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej, tym razem z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z płaskurki. Zamiast lukru drożdżówki posypałam orzechami włoskimi. Z dużą porcją błonnika, bez cukru - pysznie i zdrowo!


Składniki na 12 sztuk:


380 g mąki (200 g orkiszowej 1050+180 g pełnoziarnistej płaskurki)
150 ml mleka
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miodu/cukru
60 g masła
1 jajko+1 żółtko

dodatkowo:

1 szklanka truskawek
3 łyżki dżemu z płatków róż
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • ciasto przygotuj wg przepisu na podstawowe ciasto drożdżowe wg przepisu z bloga z podanych wyżej składników
  • truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na małe kawałki. Orzechy posiekaj
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt  na około 30x50 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj dżemem i rozrzuć pocięte na małe kawałki truskawki. Zwiń w rulon, następnie potnij ostrym nożem na 3-4 cm kawałki i od razu układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę z bułeczkami ściereczką i pozostaw do napuszenia. Bułki lekko docisnęłam dłonią, by podczas pieczenia się nie rozwarstwiały
  • wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem rozbełtanym z mlekiem i posyp orzechami . Buąki 
  • piecz w 180'C 25 minut do zrumienienia
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!