Czekoladowe omlety biszkoptowe z truskawkami

Biszkoptowe omlety to super lekkie, puszyste i niebiańsko smaczne ciastka, na dodatek bardzo proste do przygotowania w domowym zaciszu. Tym razem omleciki zrobiłam z dodatkiem kakao. 

Nadzienie ciastek stanowi bita śmietana wzmocniona dodatkiem jogurtu greckiego. W środku kupnych omletów ukryta jest kostka galaretki, u mnie łyżeczka domowego dżemu z płatków róży. Dodatek owocowy wg uznania i domowych zasobów, ale wszystkie owoce jagodowe sprawdzą się tutaj idealnie.

Zapraszam do przepisu na najlepszy deser do popołudniowej niedzielnej kawy:

Składniki na ciasto (na 6 sztuk):

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na nadzienie:

  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • truskawki+ dżem

Przygotowanie:

  • mąkę wymieszać z kakao
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i 2 porcjach dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ułożyć po 2 łyżki masy biszkoptowej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować masę łyżką na okrąg wielkości 10 cm
  • piec w 180*C 10 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie podważając nożem lub łopatką zdjąć z blaszki i złożyć na pół. Sfiksować je w tej pozycji i zostawić do ostygnięcia
  • w międzyczasie mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na małych obrotach miksera wymieszać z jogurtem
  • na schłodzone omlety nałożyć po małej łyżeczce dżemu z róży, następnie wypełnić je bitą śmietaną. Udekorować kawałkami truskawek lub innych owoców jagodowych. Przed podaniem posypać cukrem/ksylitolem pudrem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *