Biszkoptowe omlety to super lekkie, puszyste i niebiańsko smaczne ciastka, na dodatek bardzo proste do przygotowania w domowym zaciszu. Tym razem omleciki zrobiłam z dodatkiem kakao.
Nadzienie ciastek stanowi bita śmietana wzmocniona dodatkiem jogurtu greckiego. W środku kupnych omletów ukryta jest kostka galaretki, u mnie łyżeczka domowego dżemu z płatków róży. Dodatek owocowy wg uznania i domowych zasobów, ale wszystkie owoce jagodowe sprawdzą się tutaj idealnie.
Zapraszam do przepisu na najlepszy deser do popołudniowej niedzielnej kawy:
Składniki na ciasto (na 6 sztuk):
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka kakao
Składniki na nadzienie:
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki jogurtu greckiego
truskawki+ dżem
Przygotowanie:
- mąkę wymieszać z kakao
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i 2 porcjach dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ułożyć po 2 łyżki masy biszkoptowej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować masę łyżką na okrąg wielkości 10 cm
- piec w 180*C 10 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie podważając nożem lub łopatką zdjąć z blaszki i złożyć na pół. Ufiksować je w w tej pozycji i zostawić do ostygnięcia
- w międzyczasie mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na małych obrotach miksera wymieszać z jogurtem
- na schłodzone omlety nałożyć po małej łyżeczce dżemu z róży, następnie wypełnić je bitą śmietaną. Udekorować kawałkami truskawek lub innych owoców jagodowych. Przed podaniem posypać cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO !
7 komentarzy
woow przepysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńZupełnie bez cukru ??
OdpowiedzUsuńSorry, już dopisałam. Jajka ubijasz przecież z cukrem:)
UsuńJak lubisz słodko dodaj do bitej śmieatny 1 łyżeczkę cukru:)
:) tak myślałam:) pozdrawiam
UsuńBosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!