sobota, 18 lipca 2020

Czekoladowe omlety biszkoptowe z truskawkami



Biszkoptowe omlety to super lekkie, puszyste i niebiańsko smaczne ciastka, na dodatek bardzo proste do przygotowania w domowym zaciszu. Tym razem omleciki zrobiłam z dodatkiem kakao. 
Nadzienie ciastek stanowi bita śmietana wzmocniona dodatkiem jogurtu greckiego. W środku kupnych omletów ukryta jest kostka galaretki, u mnie łyżeczka domowego dżemu z płatków róży. Dodatek owocowy wg uznania i domowych zasobów, ale wszystkie owoce jagodowe sprawdzą się tutaj idealnie.
Zapraszam do przepisu na najlepszy deser do popołudniowej niedzielnej kawy:

Składniki na ciasto (na 6 sztuk):

2 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka kakao

Składniki na nadzienie:

150 ml śmietany kremówki 
2 łyżki jogurtu greckiego
truskawki+ dżem

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z kakao
  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i 2 porcjach dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ułożyć po 2 łyżki masy biszkoptowej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować masę łyżką na okrąg wielkości 10 cm
  • piec w 180*C 10 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie podważając nożem lub łopatką zdjąć z blaszki i złożyć na pół. Ufiksować je w w tej pozycji i zostawić do ostygnięcia
  • w międzyczasie mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na małych obrotach miksera wymieszać z jogurtem
  • na schłodzone omlety nałożyć po małej łyżeczce dżemu z róży, następnie wypełnić je bitą śmietaną. Udekorować kawałkami truskawek lub innych owoców jagodowych. Przed podaniem posypać cukrem/ksylitolem pudrem 
                                                                         SMACZNEGO !


  

7 komentarzy

  1. woow przepysznie wyglądaja

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie bez cukru ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, już dopisałam. Jajka ubijasz przecież z cukrem:)
      Jak lubisz słodko dodaj do bitej śmieatny 1 łyżeczkę cukru:)

      Usuń
    2. :) tak myślałam:) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!