Letni omlet z pierwszymi kurkami i świeżym szpinakiem to dobry pomysł na posiłek na każdą porę dnia, idealny na lekki obiad lub kolację.

Latem, gdy wysoka temperatura daje się we znaki,  nie mamy ochoty wystawać przy kuchni. Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż kwadrans. Połączenie kurek i szpinaku na pewno zadowoli podniebienie smakoszy omletów. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła ghee
  • 150-200g kurek
  • 150-200 g szpinaku
  • gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • kurki oczyścić. Podciąć ogonki, większe grzybki przekroić na pół lub ćwiartki
  • szpinak umyć i odwirować w wirówce do sałaty
  • obraną cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać przygotowane kurki i podsmażać przez kilka minut, na końcu dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu, aż straci objętość
  • jajka z mlekiem roztrzepać tak, by uzyskać napowietrzoną, jednolitą masę. Dodać sól, pieprz i oberwane listki z tymianku. Jajka rozbiłam w 2 miseczkach, a omlety smażyłam na 2 patelniach
  • jajka wylać na posmażone grzyby ze szpinakiem i smażyć na średnim ogniu. Za pomocą łopatki podnosić ścięte brzegi omletu i przechylać patelnię tak,  by surowa masa jajeczna zapłynęła pod spód. Smażyć do ścięcia masy
  • podawać natychmiast po usmażeniu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *