poniedziałek, 6 lipca 2020

Omlet ze szpinakiem i kurkami


Letni omlet z pierwszymi kurkami i świeżym szpinakiem to dobry pomysł na posiłek na każdą porę dnia, idealny na lekki obiad lub kolację.
Latem, gdy wysoka temperatura daje się we znaki  nie mamy ochoty wystawać przy kuchni.
Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż kwadrans. Połączenie kurek i szpinaku na pewno zadowoli podniebienie smakoszy omletów. Polecam!


Składniki na 2 porcje:

4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka masła ghee
150-200g kurek
150-200 g szpinaku
gałązki tymianku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
cebula,
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  • kurki oczyścić z piasku wg instrukcji z bloga. Podciąć ogonki, większe grzybki przekroić na pół lub ćwiartki
  • szpinak umyć i odwirować w wirówce do sałaty
  • obraną cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać przygotowane kurki i podsmażać przez kilka minut, na końcu dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu, aż straci objętość
  • jajka z mlekiem roztrzepać tak, by uzyskać napowietrzoną, jednolitą masę. Dodać sól, pieprz i oberwane listkiz tymianku. Jajka rozbiłam w 2 miseczkach, a omlety smażyłam na 2 patelniach
  • jajka wylać na posmażone grzyby ze szpinakiem i smażyć na średnim ogniu. Za pomocą łopatki podnosić ścięte brzegi omletu i przechylać patelnię tak,  by surowa masa jajeczna zapłynęła pod spód. Smażyć do ścięcia masy
  • podawać natychmiast po usmażeniu
                                                                   SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. Wygląda bardzo smacznie!!! Szkoda, że kurki są takie drogie. :( Czekam na sezon grzybowy, a teraz zastąpię je pieczarkami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Kurki tanieją z dnia na dzień. Te pierwsze zawsze szokują ceną:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!