Latem, gdy wysoka temperatura daje się we znaki nie mamy ochoty wystawać przy kuchni.
Przygotowanie tego posiłku nie zajmie Ci więcej niż kwadrans. Połączenie kurek i szpinaku na pewno zadowoli podniebienie smakoszy omletów. Polecam!
4 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka masła ghee
150-200g kurek
150-200 g szpinaku
gałązki tymianku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
cebula,
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- kurki oczyścić z piasku wg instrukcji z bloga. Podciąć ogonki, większe grzybki przekroić na pół lub ćwiartki
- szpinak umyć i odwirować w wirówce do sałaty
- obraną cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać przygotowane kurki i podsmażać przez kilka minut, na końcu dodać szpinak i trzymać na patelni do momentu, aż straci objętość
- jajka z mlekiem roztrzepać tak, by uzyskać napowietrzoną, jednolitą masę. Dodać sól, pieprz i oberwane listkiz tymianku. Jajka rozbiłam w 2 miseczkach, a omlety smażyłam na 2 patelniach
- jajka wylać na posmażone grzyby ze szpinakiem i smażyć na średnim ogniu. Za pomocą łopatki podnosić ścięte brzegi omletu i przechylać patelnię tak, by surowa masa jajeczna zapłynęła pod spód. Smażyć do ścięcia masy
- podawać natychmiast po usmażeniu
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Wygląda bardzo smacznie!!! Szkoda, że kurki są takie drogie. :( Czekam na sezon grzybowy, a teraz zastąpię je pieczarkami! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Kurki tanieją z dnia na dzień. Te pierwsze zawsze szokują ceną:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!