Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam!
200 g młodej kapusty (mała ćwiartka)
1/2 szklanki jogurtu
1 jajko
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz
tymianek/majeranek
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- kapustę poszatkuj, posól, ugnieć i pozostaw, żeby zmiękła
- jogurt wymieszaj z jajkiem i mąką przy pomocy trzepaczki balonowej. Dodaj sodę oczyszczoną, pieprz i tymianek. Na końcu wymieszaj z odciśniętą z wody kapustą
- układaj małe porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia
- placuszki podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub śmietaną
SMACZNEGO !
4 komentarzy
W tej porze roku bardzo często robię na obiad róznego rodzaju placuszki. Pogoda jest bardzo ladna, często nie mam ochoty na gotowanie skomplikowanych obiadów w domu. Tak wiec wybieram roślinne i jednocześnie lekkie i szybkie potrawy. Najczęściej były to placuszki z cukini ( chyba najpopularniejsze).Chociaż przekonałam sie i do marchewki. Placuszkow z młodej kapusty jeszcze nie smażyłam ale przepis wydaje sie fajny i mało skomplikowany, tak wiec postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe uwielbiam, ale kapuściane w niczym im nie ustępują:)
UsuńKoniecznie muszę je przygotować! Gnam na zakupy, a następnie biorę się do roboty!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!