poniedziałek, 13 lipca 2020

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty

Placuszki jogurtowe z młodej kapusty są niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Robiłam je po raz pierwszy i nie sądziłam, że będą aż takie pyszne. Ciasto jest delikatne i puszyste, a środek placuszków chrupiący.
Ponieważ młoda kapusta jest ciągle jeszcze młoda koniecznie się skuś na przygotowanie tej super smacznej przekąski. Polecam!


Składniki na 8 placków:

200 g młodej kapusty (mała ćwiartka)
1/2 szklanki jogurtu
1 jajko
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz
tymianek/majeranek
masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  • kapustę poszatkuj, posól, ugnieć i pozostaw, żeby zmiękła
  • jogurt wymieszaj z jajkiem i mąką przy pomocy trzepaczki balonowej. Dodaj sodę oczyszczoną, pieprz i tymianek. Na końcu wymieszaj z odciśniętą z wody kapustą
  • układaj małe porcje ciasta na rozgrzanym tłuszczu i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia
  • placuszki podawaj z ulubionym sosem jogurtowym lub śmietaną
                                                                SMACZNEGO !


4 komentarzy

  1. W tej porze roku bardzo często robię na obiad róznego rodzaju placuszki. Pogoda jest bardzo ladna, często nie mam ochoty na gotowanie skomplikowanych obiadów w domu. Tak wiec wybieram roślinne i jednocześnie lekkie i szybkie potrawy. Najczęściej były to placuszki z cukini ( chyba najpopularniejsze).Chociaż przekonałam sie i do marchewki. Placuszkow z młodej kapusty jeszcze nie smażyłam ale przepis wydaje sie fajny i mało skomplikowany, tak wiec postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukiniowe uwielbiam, ale kapuściane w niczym im nie ustępują:)

      Usuń
  2. Koniecznie muszę je przygotować! Gnam na zakupy, a następnie biorę się do roboty!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!