Zapraszam do upieczenia pysznego, bardzo prostego ciasta z truskawkami. To ciasto, które zawsze się udaje i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest lekkie i puszyste idealnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi. Czas na wykorzystanie sezonowych truskawek.
Upiekłam je w małej foremce 20x20 cm.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej 630
1/2 szklanki cukru/ksylitolu
2 jajka
125 g masła
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier/ksylitol puder do posypania
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
- cukier z jajkami ubić na puszysty kogel-mogel
- do ubitych jajek dodać w porcjach na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszone, przestudzone masło mieszając mikserem na mniejszych obrotach
- ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na cieście truskawki
- piec w 180'C 30-35 minut do zrumienienia lub zrób próbę patyczka
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Rzeczywiście pyszne :D
OdpowiedzUsuń-:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!