sobota, 4 lipca 2020

Pyszne ciasto z truskawkami


Zapraszam do upieczenia pysznego, bardzo prostego ciasta z truskawkami. To ciasto, które zawsze się udaje i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest lekkie i puszyste idealnie smakuje ze wszystkimi owocami jagodowymi. Czas na wykorzystanie sezonowych truskawek.

Upiekłam je w małej foremce 20x20 cm.

Składniki:


1 szklanka mąki orkiszowej 630
1/2 szklanki cukru/ksylitolu
2 jajka
125 g masła
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier/ksylitol puder do posypania

Przygotowanie:

  • masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia
  • cukier z jajkami ubić na puszysty kogel-mogel
  • do ubitych jajek dodać w porcjach na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszone, przestudzone masło mieszając mikserem na mniejszych obrotach
  • ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na cieście truskawki
  • piec w 180'C 30-35 minut do zrumienienia lub zrób próbę patyczka
                                                                 SMACZNEGO !





2 komentarzy

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!