Badridżani – gruzińskie bakłażany z pastą orzechową

Badridżani — bakłażany po gruzińsku to bardzo popularna przekąska w tym kraju, a jaka pyszna! Nic dziwnego, skoro Gruzja szczyci się ponad 300 bakłażanowymi  przepisami. Roladki z bakłażana z pastą orzechową polecam szczególnie. Bakłażanowe zawijasy są sycące i bardzo aromatyczne, a całość orzeźwia dodatek pestek granatu. Można je przygotować wcześniej, są wtedy jeszcze smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Cudowna letnia przekąska, zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka  orzechów włoskich
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • pestki z 1/2 granatu do podania

Przygotowanie:

  • pokroić bakłażana w cienkie plastry, posolić z obu stron i odstawić, aż się „spoci”. Dzięki temu zabiegowi nie tylko pozbawisz go goryczki, ale podczas smażenia nie będzie chłonął tłuszczu jak gąbka
  • orzechy zmielić w malakserze pozostawiając nieco większe grudki. Dodać czosnek, kolendrę roztartą w moździerzu, sól, pieprz i zmiksować do uzyskania konsystencji pasty
  • usmażyć osuszone z nadmiru wilgoci plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik i ostudzić
  • na każdy plasterek nakładać po 1 łyżeczce pasty i zrolować w roladkę
  • podawać posypane pestkami granatu

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *