wtorek, 18 sierpnia 2020

Badridżani - gruzińskie bakłażany z pastą orzechową


Badridżani - bakłażany po gruzińsku to bardzo popularna przekąska w tym kraju, a jaka pyszna! Nic dziwnego, skoro Gruzja szczyci się ponad 300 bakłażanowymi  przepisami. Roladki z bakłażana z pastą orzechową polecam szczególnie. Bakłażanowe zawijasy są sycące i bardzo aromatyczne, a całość orzeźwia dodatek pestek granata.
Można je przygotować wcześniej, są wtedy jeszcze smaczniejsze, bo smaki się przegryzą. Cudowna letnia przekąska, zapraszam dio przepisu!

Składniki:

1 duży bakłażan
1 szklanka  orzechów włoskich
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
olej do smażenia
pestki z 1/2 granata do podania

Przygotowanie:
  • pokroić bakłażana w cienkie plastry, posolić z obu stron i odstawić, aż się "spoci". Dzięki temu zabiegowi nie tylko pozbawisz go goryczki, ale podczas smażenia nie będzie chłonął tłuszczu jak gąbka
  • orzechy zmielić w malakserze pozostawiając nieco większe grudki. Dodać czosnek, kolendrę roztartą w moździerzu, sól, pieprz i zmiksować do uzyskania konsystencji pasty
  • usmażyć osuszone z nadmiru wilgoci plastry bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik i ostudzić
  • na każdy plasterek nakładać po 1 łyżeczce pasty i zrolować w roladkę
  • podawać posypane pestkami granata
                                                                   SMACZNEGO !

2 komentarzy

  1. podróż do gruzji to moje marzenie, niestety koronawirus pokrzyżował moje plany... myślę, że to danie mogę traktować, jak namiastkę wyjazdu. zapisuje przepis i działam w kuchni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!